Gazdaság

Szankciók: Ki az isten Putyin?

Joe Biden amerikai elnök egyelőre nem játszotta ki minden kártyáját Oroszország ellen. Németország felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezését. Az EU 27 tagállama egyhangúan az Oroszország elleni szankciók mellett döntött. Moszkva akár tízszeres gázárdrágulással fenyeget.

Mégis ki az istennek képzeli magát Putyin? – kérdezte Joe Biden kedd esti beszédében. Az amerikai elnök szerint Putyin egyértelműen többet akar, mint a szakadár területek Oroszországhoz csatolása. Erre utalt a legutóbbi beszéde, illetve az is, hogy engedélyt kapott arra, hogy Oroszországon kívül vesse be a hadsereget – idézte az amerikai elnököt a telex.hu.

USA: Blokkolt bankok, oligarchák pénzforrásai

Biden megismételte azt a kijelentést, hogy orosz invázióról van szó Ukrajna ellen, Putyin megsértette a nemzetközi jogot, ezért az Egyesült Államok a szövetségesekkel együttműködve komoly szankciókat fog bevezetni. A büntető intézkedések láttán azonban feltűnik, hogy egyelőre nem csapnak le teljes erővel Oroszországra. Az amerikaiak blokkolnak két orosz bankot, elvágják az oroszokat a nyugati pénzforrásoktól. Továbbá szankciók bevezetését helyezték kilátásba az orosz elit, illetve családjaik ellen.

Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát és a szövetségeseit is. Minden NATO-területet meg fognak védeni, de hangsúlyozta, hogy nem akarnak háborúzni az oroszokkal. Az USA és a szövetségesei nyitottak a diplomáciára, még mindig azt reméli, hogy fel lehet oldani tárgyalásokkal a konfliktust.

EU: Feketelisták, felfüggesztett gázvezeték

Az EU is szankciókkal válaszol Vlagyimir Putyin hétfő esti bejelentésére, miszerint Moszkva elismeri a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságokat”. Németország felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezését. Ezenkívül a szankciók igyekeznek megnehezíteni az orosz állam hozzáférését az uniós tőkepiacokhoz és tőzsdékhez, és megakadályozzák az uniós államok Luhanszkkal és Donyeckkel való kereskedelmét – adta hírül a telex.hu. Az Európai Unió tagállamai politikusokra, katonai vezetőkre és pénzintézetekre vonatkozó büntetéseket szavaztak meg kedden, ami alatt beutazási tilalmat és az unióban őrzött vagyonok befagyasztását kell érteni a feketelistára kerülők számára.

Moszkva: Gázár tízszerese?

Moszkva ugyanakkor az orosz gáz árának akár tízszeresére emelésével fenyegeti Európát. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök kilátásba helyezte, Európa hamarosan 2000 eurót is fizethet ezer köbméter gázért. Katari forrásból tudni, se Katarnak, se a többi gáztermelő országnak nincs annyi nyersanyaga, hogy kiváltsa az orosz gázszállítmányokat.

Magyarországot a kárpátaljai magyarok miatt is érzékenyen érinti az ukrajnai konfliktus. A hírek szerint nincs pánik a magyar lakta területeken, amelyek távol esnek az orosz inváziótól, de a katonai behívók érinthetik az ottani fiatalokat.

Kép forrása: napi.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago