Categories: Közélet

SZAKSZERVEZET – Semmit ne írjon alá a munkavállaló!

A koronavírus-járvány miatt sok munkavállalónak felmondanak a cégek. Guzslován Gábort, a Vasas Szakszervezet titkárát és önkormányzati képviselőt a jelenlegi helyzetről kérdeztük.

A Vasas Szakszervezet végzett-e valamilyen felmérést, hogy hány embert érinthet a jövedelemkiesés Magyarországon?

Szakszervezetként háromféle forgatókönyvet látunk – mondja Guzslován Gábor. – Az elsőben a munkavállalók azonnal az utcára kerülnek. A legtöbb, ebben a helyzetben levő munkavállaló bérelt állományúként dolgozott az utóbbi időben, próbaidős volt, vagy kis- és középvállalkozásoknál állt alkalmazásban. Becsléseink szerint a számuk az utóbbi hétre már meghaladta a százezer főt országosan. A második forgatókönyv szerint a vállalkozások várnak a kormányzati mentőcsomag bejelentésére, illetve tárgyalnak a szakszervezetekkel, hogy milyen megoldásokat alkalmazzanak. Ezeknek az alkufolyamatoknak egy része sajnos bércsökkentéseket helyez kilátásba a munkahelyek megtartása érdekében, illetve a munkaidő keretek bevezetése is slágergyanús lett. Hogy mi a megoldás, azt komoly mérlegelést és egyeztetéseket követően a vállalatok likviditásától, piaci helyzetétől függ. Ilyen szempontból lényeges lesz a kormányzati gazdasági csomag is. A harmadik forgatókönyv egyelőre a kivárásé. Vannak olyan vállalatok ahol vagy nem érzik a válságot, vagy csak a rendeleti szabályok (például az online otthoni tanítás és az óvodaszünet) okoznak fejfájást, illetve többen reménykednek abban, hogy pár hét után elindulhat egy normálishoz közeli tevékenység. Szóval egyelőre az optimista megközelítés is jelen van. Korai még kijelenteni azt, hogy látható a helyzet kifutása. Egyelőre teljes a bizonytalanság.

Próbája-e a szakszervezet felhívni a kormány figyelmét valamilyen módon erre a helyzetre? Ha igen, mi a kormány válasza? Van-e egyáltalán válasza?

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elküldte a javaslatait a növekvő munkanélküliség okozta nehézségek leküzdésére Bodó Sándor államtitkárnak, valamint Gulyás Gergely és Varga Mihály minisztereknek. A munkavállalók anyagi ellehetetlenülésének megakadályozására azonnali segítség lehet a rendkívüli támogatás, segély a már bevezetett banki tartozások átütemezése és a kedvezményes banki hitelek nyújtása mellett. Kértük az álláskeresési támogatás felülvizsgálatát, meghosszabbítását, a támogatási összeg megemelését. Javasoltuk a gazdálkodó szervezetek számára az adók és járulékok átmeneti jellegű, de azonnali és jelentős csökkentését: a vállalati szektorban jelentős járulékcsökkentéssel, az adófizetések felfüggesztésével, az ÁFA-elszámolások pénzforgalmi szemléletű engedélyezését, a késedelmes adófizetéshez kapcsolódó szankciók eseti felfüggesztését, hiszen ez további könnyebbséget ad a vállalkozásoknak. Fontos igényünk, hogy a kiskorú gyerekek szülei közül legalább az egyikük a jövedelme megtartása mellett maradhasson otthon, amennyiben nem tudja másként megoldani a felügyeletet. A gyermeküket egyedül nevelő szülők szintén a jövedelmük megtartása mellett maradhassanak otthon a kiskorú gyerekkel, amennyiben nem tudják másképp megoldani a felügyeletet. Megoldást látunk abban, hogy a bevezetett közteher- és járulékfizetést érintő intézkedéseket terjesszék ki valamennyi gazdasági ágazatra, és legyen ez az alapja a bérpótló juttatásoknak, de természetesen jelenjen meg valamilyen összegű állami forrás. A SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára történő átcsoportosíthatóság lehetővé tételé is a kormányzat figyelmébe ajánlottuk. Emellett ágazatokra és konkrét vállalatokra szabott javaslatokat is készítünk, most az a legfontosabb.

Van-e rálátása a veszprémi helyzetre? Keresik-e a szakszervezetet a munkavállalók a problémáikkal? Hány embert bocsájthattak el a munkahelyéről a városban?

Sajnos van. Napi szinten kapunk elkeseredett telefonokat. A bérelt állományú munkaerőt leépítik. A legrosszabb helyzeteket mindenképpen ott tapasztaljuk, ahol nem működik szakszervezet és egyébként az adott cég tevékenységét ellehetetlenítette a válság. Ezekről a munkahelyekről halljuk, hogy közös megegyezéssel próbálnak megválni a munkatársaktól azért, hogy lehetőleg ne kelljen kifizetni a munkatársaknak a felmondási időre járó bért és/vagy a végkielégítést. Sajnos olyanra is van példa, ahol egészen egyszerűen fegyelmi okot kreálva azonnali hatályú felmondást közölnek a kollégákkal. A pontos számokat mindenképpen érdemes lenne megkérdezni az illetékes kormányhivataloktól. Problémásnak tartjuk, hogy ebben a kérdésben nem tesznek közzé adatokat.

Növekszik-e a szakszervezetbe belépők száma a városban?

A legtöbben azzal a szándékkal keresnek minket, hogy tanácsot kérjenek. Szerencsére vannak olyan megkeresések is, amik tagviszony létesítésre vonatkoznak. Azonban nagyon fontos tudni azt, hogy valamiben segíthet akár most is a szakszervezeti tagság, hiszen munkajogi tanácsadást, ügyvédi segítségnyújtást jelent a szakszervezet, de abban, ha egy munkahelyet kell most, utolsó pillanatban megmenteni, vagy egy munkahellyel most kell letárgyalni akár létszámleépítést, akár valamilyen kollektív megállapodást, azzal már elkéstünk. Azon a helyen, ahol nem működik alapszervezet, ott erre már nincs idő. Ugyanakkor sosem volt jobb időpont arra, hogy szakszervezetet alakítson valaki ott, ahol nincs! Akinek ilyen szándéka van, nyugodtan keressen minket!

Jelezte a munkavállalók problémát az önkormányzat felé? Tudjuk, az önkormányzat akkor adhatna segélyt ezeknek az embereknek, ha lenne rá forrása.

Viszonylag kevés dolgot tud tenni ebben a helyzetben az önkormányzat, de azért van, amit mindenképpen érdemes megtenni. A munkába járás kapcsán a buszjáratok zsúfoltsága miatt már jeleztünk is javaslatokat. A munkásszállók szociális hasznosításával kapcsolatban is vannak elképzeléseink. Ha sikerülne forrást találni a költségvetésben a Veszprémben munkanélkülivé váló emberek támogatására, az mindenképpen egy előremutató intézkedés lenne. Egyelőre ennek keressük a lehetőségeit. Egy, a még elérhető álláshelyeket összefogó szolgáltatást mindenképpen javasolni fogunk. Ehhez csupán össze kell hangolni a városban működő szakszervezetek, munkaerő-toborzó cégek és a munkanélküli hivatal tevékenységét.

Akiknek felmondanak, azok kapnak-e legalább három hónapig álláskeresési támogatást, és van-e esetleg olyan információja, hogy meghosszabbítják ezt a három hónapot?

Jövő hét közepére várják a gazdasági szereplők a kormányzat mentőcsomagját. Személyes véleményem szerint az álláskeresési támogatás meghosszabbítása nem fog szerepelni a kormányzat intézkedései között. Abban reménykedem, hogy a helyzetre való tekintettel legalább a járadék folyósításának a részletszabályain enyhítenek, hiszen lényegesen kevesebb álláslehetőség áll majd rendelkezésre a következő időszakban.

Mit tanácsol arra az esetre, ha a munkavállalónak felmondanak, vagy közös megegyezést kínálnak?

A Vasasnak jelenleg is fut egy kampánya NE ÍRD ALÁ! címmel. Nem véletlenül. A legrosszabb, amit tehet magával egy munkavállaló ebben a helyzetben, hogy közös megegyezésű munkaviszony-megszüntetésbe megy bele. Nagyon komolyan mondom, hogy senki ne írjon alá semmi olyan dokumentumot, amit előtte szakszervezeti tisztségviselővel vagy munkajogásszal nem véleményeztet!

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago