Categories: Közélet

SÚLYOSAN ÁTVERVE – Nem volt elég a hulladékbűz, jön a szennyvíziszap?

A királyszentistváni hulladékkezelő bezárásáért demonstráló civilek tudomására jutott, hogy az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél (ÉBH) egyáltalán nem gondolkodnak a bezáráson, sőt: a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatalától 2031-ig meghosszabbított, aggasztó tartalmú működési engedélyt kaptak!

Soós Gábor, a keddi félpályás forgalomlassító útlezárások egyik szervezője szerdán este értesült arról, hogy az ÉBH májusban a telephely engedélyének módosítását kérte. A módosító határozatra szeptember 10-én került pecsét, 11-én pedig a magyarorszag.hu oldalon kifüggesztették az iratot. A határozat a két hét jogorvoslati határidő letelte után – amennyiben addig nem érkezik fellebbezés – hatályba lép.

A hulladékkezelő bűzétől évek óta szenvedő települések lakói súlyosan átverve érzik magukat. A keddi, veszprémi demonstrációt követően ugyanis ígéretet kaptak Porga Gyulától, Veszprém polgármesterétől, a hulladékkezelési szolgáltatást igénybe vevő önkormányzatok társulási tanácsának tagjától, hogy szeptember 26-ára megszervezi az illetékesek, az érintett önkormányzatok és a civilek egyeztető megbeszélését. Arról azonban tudnia kellett, hogy 25-étől már egy új, 2031-ig meghosszabbított, módosított tartalmú engedély lesz érvényben!

Számos furcsaságot tartalmaz a határozat. Ráadásul hiányzik róla az eredeti engedélyben még fellelhető felsorolás arról, hogy kik kapják meg. Nem világos, ki tudhatott egyáltalán a módosító eljárás megindulásáról és ki értesült a kéthetes jogorvoslati lehetőségről. A szabadidejüket, elszántságukat a keddi, meg az összes korábbi demonstrációra áldozó civilek biztosan nem, miközben Czaun János, a társulás elnöke mindenütt azt állítja, hogy folyamatosan tájékoztatja az embereket. Ez nem igaz, az elnök hazudik! – jegyezte meg indulatosan Soós Gábor.

Amit a 72 oldalas betű- és számtengerből nagy hirtelen ki tudtak silabizálni, az a bezárást sürgetők számára több mint kétségbeejtő. Az engedély a korábbinál sokkal több fajta és minden kategóriában jelentősen megnövelt mennyiségű hulladékkezelésre szól a kiszolgáló személyzet létszámának drasztikus csökkentése mellett. Ám ami ennél is riasztóbb: évi 50 ezer tonna települési szennyvíz tisztításából származó iszap elhelyezését hagyta jóvá a hivatal az eredetileg engedélyezett évi kétezer tonnával szemben! Mindezt 2031-ig, Királyszentistvánon, pár kilométerre a Balatontól!

A tiltakozó civilek állítják, hogy a hulladékkezelő az eddigi normálműködés feltételeit se tudta teljesíteni. Évi 120 ezer tonna hulladék befogadására van engedélyük, de a gyakorlatban csupán 55 ezer tonnát kezelnek, többre nincs kapacitás. Hacsak nem az 50 ezer tonnányi szennyvíziszapra spekulálnak, ami nem igényel feldolgozást, csak le kell borítani. Ez kevés munkával jó pénzt hoz a cégnek, példa rá a székesfehérvári szennyvíziszap-elhelyezés, ami 40 ezer tonnánál 400 milliós hasznot termelt. Tüzek, berogyott tetőszerkezetű épület, működésképtelen berendezések, technológiai szabálytalanságok sora igazolja, hogy hiába a sokmilliárdos EU-támogatásból megvalósult projekt, az elvileg grazi mintára létesített telep környezetszennyező és alkalmatlan a feladatára.

Soós Gábor kérdésünkre elmondta, hogy bár a jövő csütörtökre ígért egyeztető megbeszélésig szándékukban állt a demonstrációt felfüggeszteni, a történtek miatt valószínű, hogy hétfőtől folytatják a tiltakozást. A reggeli és a délutáni órákban – érvényes rendőrségi engedély birtokában – egy hónapon keresztül félpályás útlezárással lassítják Veszprém belvárosának közlekedését. Erről a végső döntést szombaton hozzák meg. A határozat megtámadására két munkanapjuk maradt, de eljárásjogi szabálytalanságokra hivatkozva mindenképpen élni fognak a jogorvoslat lehetőségével.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago