Categories: Szórakozás

STRANDKÖRKÉP – Nekem a Balaton…, de mennyiből?

Nyár, szünidő, szabadság – mindez mit sem ér vízpart és strand nélkül, főleg nekünk, itt, a Balaton szomszédságában. A minap azt vettük sorra, hol találhatnak uszodát és városi strandot a kánikulában senyvedő veszprémiek (Veszprémben nem!).

Most a balatoni lehetőségek között válogatunk Fűzfőtől Füredig, különös tekintettel arra, hogy hol, mennyibe kerül a hűsítő szórakozás.

Arra jutottunk, hogy egy dolgozó család balatoni strandolása a hónap elején még csak-csak bevállalható, de huszadika után bizony okozhat fejtörést, hiszen a belépőjegyek mellett a lejutás, a parkolás, a kabin (ha igény van rá), na meg az elkerülhetetlen fogyasztás költségeivel is számolni kell.

Balatonfűzfőn a megújult, modern Föveny strand kedvező jegyárakkal várja az odalátogatókat. A gyermek, diák és nyugdíjas napi belépő 400, a felnőtt jegy 600 forintba kerül. A családi jegy (2 felnőtt 2–3 gyermekkel) 1600 forint.

A tobruki strandon ugyanezekért a napijegyekért 300, 500 és 1300 forintot kell fizetni, a parkolás ingyenes.

Balatonalmádiban a Budatava strandon több lehetőség is adott. Létezik egyszeri, illetve többszöri belépésre jogosító napijegy, amiért a gyermekektől, diákoktól és nyugdíjasoktól 450, illetve 550, a felnőttektől 700, illetve 900 forintot kérnek. Családi belépő (két felnőtt és legfeljebb négy, 6–14 éves korú gyermek) 2000 forintért váltható. A hatévesnél fiatalabb gyerekek itt ingyen strandolhatnak, és a parkolásért sem kell fizetni.

Az almádi Wesselényi strand az első igazi nagy strand a sorban mind méretét, mind szolgáltatásait tekintve, de ez a belépők árában nem igazán tükröződik. A Budatava strandéval egyező áron váltható meg itt is az egyszeri belépésre jogosító, vagy az úgynevezett „visszatérő” napijegy és a családi belépő is.

Káptalanfüreden a kis strandon sem kell még túl mélyen a zsebünkbe nyúlni, itt a gyermek, diák és nyugdíjas egyszeri napi belépő 400, a visszatérő jegy 500, a felnőtt jegy 550, illetve 700 forintba kerül.

Továbbhaladva a parton elérünk Alsóörsre. A település 2008-ban, 2009-ben és 2012-ben is elnyerte a Legkedveltebb balatoni üdülőhely címet. Fűzfőhöz hasonlóan itt is egy teljesen új, modern strand várja a fürdőzőket, ahová a gyermekek és a nyugdíjasok 500, míg a felnőttek 700 forintért juthatnak be. A négyévesnél fiatalabb strandolóknak a belépés ingyenes, ugyanígy a parkolás is.

Csopakon a diák (igazolvánnyal 24 éves korig) és nyugdíjas (65 év felett) egyszeri belépőt 500, a visszatérő jegyet 700, a felnőtt belépőt 800, illetve 1000 forintért lehet megvásárolni. A családi jegy legfeljebb négy gyerekkel 2500 forint. A hatévesnél fiatalabbak ingyenesen pancsolhatnak, a parkolás se kerül pénzbe.

Az eddig felsorolt strandokon délután négy órától lehet kedvezményes áron jegyet váltani.

Balatonfüreden már jóval többe kerül a kikapcsolódás. Az Esterházy strandnál óránként 240 forintért parkolhatunk, a jegyárak pedig még a szolgáltatások figyelembe vételével is elég borsosak. Honlapjukon csak tavalyi árakat találtunk (az üzemeltető valamiért nem tartotta fontosnak az információk frissítését), e szerint az egyszeri gyermekbelépő (4–14 éveseknek) 650, a napi belépő 800 forint. A napijegy a felnőtt látogatók számára 1100, illetve 1300 forintba kerül. A „nagy család” elnevezésű belépőért (4–14 éves gyermekekkel) 3500 forintot kell(ett?) fizetni. A délutáni kedvezményes díjszabás 17 órától érvényes.

A Kisfaludy strandon kicsit család-barátabb a helyzet, itt egy 400 férőhelyes, ingyenes parkoló várja a látogatókat. Az egyszeri gyermek- és diákbelépő 450, a napijegy 550 forintot, a felnőttek jegye 700, illetve 850 forintot kóstál. A „nagy család” napijegyért 2300 forintot kérnek (kértek?). Kedvezményes belépő délután öttől váltható.

Ingyenes fürdési lehetőséget, úgynevezett szabadstrandot az északi parton, ha nehezen is, de lehet találni. Hozzánk, veszprémiekhez a tihanyiak esnek legközelebb, ezek a Somosi, a Gödrös és a Rév strand. A parkolás sajnos mindegyiknél fizetős. Tihanytól hét kilométerre, a 71-es főúton továbbhaladva jutunk el Örvényesre, ahol a kellemes klímájú, nagyon jó fekvésű, páratlan panorámát adó Platán szabadstrand várja a fürdőzőket ingyenes parkolási lehetőséggel, büfével és szociális helyiségekkel. A strand bizonyos szolgáltatásai azonban csak július 1-jétől augusztus 20-áig állnak rendelkezésre.

Nyéki Roland

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago