Közélet

Sportpolitika: Gulácsi kontra Petry

A kontinens legjobb futballkapusai egyikének tartott Gulácsi Péter alaposan bevágta a fél téglát az állóvízbe. A lipcseiek magyar válogatott hálóőre ugyanis teljes mellszélességgel kiállt a nem csak anyából, apából és gyerekből álló életközösségek jogaiért – például akár Szájer Józseféért is – azzal a szlogennel, hogy „a család, az család”.

Lett is belőle azóta is tartó hangos ribillió. Kezdésként a magyar válogatott két fontos világbajnoki selejtező mérkőzésére már nem vitték el azzal az elmebeteg indokkal, hogy a lipcseiekre fontos bajnoki találkozó vár, így térjen vissza német klubjához. Vele küldték Vili Orbán klubtársát is, hogy csak a teljesen hülyéknek ne legyen feltűnő, hogy itt nagyon bűzlik valami. Ilyen sehol nincs a világon, hogy válogatott összecsapások idején vissza kelljen menni a játékosnak az egyesületébe. Akkor ugyanis nincs bajnoki találkozó.

Aztán az ügy elkezdett kígyóként tovább tekeredni. Előbb elküldték Hrutka Jánost, a Spíler TV szakkommentátorát, mert lájkolta Gulácsi posztját. Hasonló sorsra jutott ugyanezért az M4 fiatal, Junior Prima díjjal kitüntetett kommentátora, Lukács Viktor is. A döbbenetből felocsúdva elsőként Egri Viktor írt kollégái védelmében egy cikket.

A lakáj NER-médiabirodalomban viszont síri csend volt. Senki nem emelte fel a szavát amiatt, hogy a demokratikus, sajtó- és szólásszabad Magyarországon véleménynyilvánításért munkahelyvesztés jár.

Később jött az újabb bomba! A szintén német Bundesligában szereplő Herta Berlin kapusedzője, Petry Zsolt Gulácsi véleményével szemben foglalt állást. Megspékelve egy kis bevándorlásellenességgel, mert közben elfelejtette, hogy ő is bevándorló, hiszen majd két évtizede Németországban él és dolgozik. Óriási meglepetésre a szintén demokratikus sajtó- és szólásszabad berliniek klubérdekre hivatkozva szerződést bontottak a korábbi magyar válogatott kapussal. Röviden: kirúgták…

Itt már aztán beindult a hazai médiahenger. Olyannyira, hogy a magyar külügy berendelte a német ügyvivőt, hogy magyarázatot kapjon egy gazdasági társaságként működő német futballklub döntése miatt. Diplomáciai ügyet kreáltak egy magyar munkavállaló elküldéséből, aki ugyanúgy elmondta a véleményét, ahogy Gulácsi is tette.

A történtekből viszont egyértelműen kiderül, hogy Lipcse és Berlin nem egy országban van. Gulácsi klubjában nincs leírva, hogy retorzió nélkül elmondhatja a véleményét, mert nem rúgták ki. Petryéknél más szabályok vannak.

Mint ahogy Magyarországon is. A Gulácsi mellett megszólalókat szó nélkül hagyta kirúgatni a NER-média, Petryért pedig kiállt mindenki. Még a hegedülni és tizenötöt dekázni tudó igazságügyi miniszter asszonyság is.

Persze a magyar miniszterelnök is megszólalt az ügyben. Jelezte, hogy Marco Rossi szövetségi kapitánynak és Szalai Ádám csapatkapitánynak kell megőriznie a csapategységet az öltözőben.

Azt már én teszem hozzá: nehogy megosztott legyen a nemzeti együttes a júniusi Európa-bajnokságon. Ahol akár hatvanezren is lehetnek majd, és esetleg kórusban elkezdhetik illetlen, obszcén rigmusokkal sértegetni Gulácsit, amire a mellette kiállók válaszolnának.

Úgyhogy a miniszterelnök már a futballválogatott öltözőjében is ott van rendet vágni.

Figyelmeztetésként két meccsről már száműzték Gulácsi Pétert a kapuból. Levettették vele a nemzeti színű mezt, és nyilvánvalóan bocsánatkérést, lojalitást várnak el a kezdő kapusságért. Ő dönti el, hogy akar-e még magyar válogatott lenni. Petry pedig akár még a Fidesz NB I-ben is kaphat állást. Senki még csak a homlokát sem ráncolná.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok…

NS

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago