Categories: Közélet

SPARTAN RACE – Szögesdrót akadályok a Gulya-dombon

Holnap, április 1-jén 8000 elszánt Spartan Race versenyző áll rajthoz a Veszprémvölgyben. Kutyasétáltatók már tegnap kifeszített szögesdrót akadályokat fotóztak a Gulya-dombon, és riadóztatták egymást, aggódnak az emberek és állatok testi épsége miatt. A veszprémi erdőgazdaság illetékesei viszont igyekeznek mindenkit megnyugtatni.

A fotókat tegnap reggel készítette egy kutyás társam – mondta a neve elhallgatását kérő hölgy, aki a közösségi oldalra is feltöltötte a képeket. – Telefonon azonnal megkerestem a Verga Zrt. illetékesét, aki azt ígérte, hogy kimegy a helyszínre. Segítőkész és együttműködő volt. Miután ott járt, azt a választ adta nekem, hogy az embereket és a vadakat nem veszélyezteti a kifeszített szögesdrót. Ehhez képest egy futó, aki egyébként részt vesz a szombati versenyen, tegnap megírta kommentben a bejegyzésemhez, hogy majdnem nekifutott a szögesdrótnak, mert nem tudott a meglétéről és nem figyelt eléggé. Mi, kutyások pontosan tudjuk, hol van a nagyvadak vonulási útvonala, a szögesdrótakadály pedig az erdőnek pontosan azon a részén húzódik. Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a szögesdrótot a szervezők a verseny befejeztével mindenütt felszedik, ezért ma délután és a versenyt követően a helyszínen készítünk fotókat róla.

Kérdéseinkkel megkerestük Szedlák Tibort, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesét, aki az alábbiakat válaszolta:

A hölgy megkeresését követően tegnap délelőtt külön megtekintettük a kérdéses területet. A szögesdrót akadály a Parkerdő felső bejárata mellett, a kutyafuttató útvonalán van elhelyezve, kb. 120 méter hosszon. A fától-fáig cikk-cakkban kifeszített drót kb. 1 méter magasan helyezkedik el. A cél az, hogy a versenyzők alatta tudjanak elhaladni, görnyedt testtartásban.

A dróttal érintett sáv elejét és végét a szervező fehér színű, jól látható jelölőszalaggal, majd a tegnapi nap során fém kordonnal is ellátta, ami a láthatóságot még szürkületben is biztosítja. A drótakadály megítélésünk szerint az erdő látogatóira, vagyis a kirándulókra, kutyasétáltatókra, stb. nem jelent veszélyt. Az 1 méter magas elhelyezésből adódóan az esetlegesen póráz nélkül sétáltatott kutyák, ill. az őzállomány sincs veszélyben.

A szervezőkkel kötött megállapodás értelmében a pályaelemek, jelölőszalagok stb. eltávolítása a versenyt követő munkanapon, azaz hétfőn megtörténik. A versenyigazgató tájékoztatása alapján azonban a bontást már szombat este megkezdik, és a mai napon aláírt terület átadási jegyzőkönyvben a szervező kötelezettséget is vállalt a drótakadály szombat esti maradéktalan eltávolítására.”

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago