Categories: Kultúra

Sopotnik Zoltán az idei Sziveri-díjas

Veszprémben, a Dubniczay-palotában, ma este 26. alkalommal adják át a fiatalon elhunyt vajdasági költő emlékére alapított Sziveri János-díjat. Az idei díjazott Sopotnik Zoltán költő. Kedden, április 11-én pedig Sziveri-versmaraton a Hangvilla Kávézóban délelőtt 10-től éjfélig. A felolvasást az idei díjazott, Sopotnik Zoltán kezdi. A felolvasások szünetében  veszprémi zenészek muzsikálnak, többek között Likó Marcell.

Sopotnik Zoltán költőnek ítélte a 2017-es díjat a Sziveri Baráti Társaság. Sopotnik Zoltán Salgótarjánban születetett 1974-ben, író, költő, szerkesztő. 1998-tól publikál. Verseskötetei:  Krokodil (Kortárs, 2003), Az őszinteség közepe (JAK-L’Harmattan, 2006), Futóalbum (Kalligram, 2009), Saját perzsa (Libri, 2012), Moszkvics (Kalligram, 2016).

Legújabb, Moszkvics című verseskötete kapcsán írta róla a kritika, hogy nem elsősorban fikcióként, sokkal inkább az élet, a túlélés zálogaként tekint az irodalomra. Versei „ütősek és fémesek, szaggatnak, de nem hagynak hidegen”.

Az április 10-én este hatkor kezdődő díjátadó ünnepségen Orcsik Roland szegedi költő mond laudációt. Az egybegyűlteket Reményi József Tamás, a Sziveri Baráti Társaság elnöke és Ladányi István, a veszprémi Sziveri Intézet igazgatója köszönti.

Este héttől Örömolvasás!

Holnap, kedden, április 11-én pedig Sziveri-versmaraton a Hangvilla Kávézóban délelőtt 10-től éjfélig. A felolvasást az idei díjazott, Sopotnik Zoltán kezdi. A felolvasások szünetében neves veszprémi zenészek muzsikálnak, többek között Likó Marcell is!

Minden érdeklődőt várnak, felolvasni is. Csak bátran, mert nem a „szavalás” a lényeg, hanem ahogyan az ötletgazda Krámer György koreográfus mondta,  hogy minél többen megismerjék, megértsék és mondják  a tragikusan fiatalon elhunyt költő izgalmas életművét. És, hogy együtt legyünk és jól érezzük magunkat! Közösségi versélmény a Hangvillában. Itt a helyed!  Várunk!

Bartuc Gabriella

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago