Categories: Közélet

SIKER – Este nyolc után is szabad kutyát sétáltatni

Ovádi Péter, Veszprém és környékének országgyűlési képviselője ma alighanem a legnépszerűbb ember szerte a hazában, ahol a becslések szerint nagyjából hárommillió kutya él, ez pedig a négylábúak népes – kutyás és kutyátlan – rajongótáborával együtt legalább másfélszer ennyi szavazópolgárt jelent.

Ovádi, aki ugye a „mi kutyánk kölke” (elnézést, ezt nem lehetett kihagyni), jó lóra tett, amikor az állatvédelemért felelős miniszteri biztosi megbízatást elfogadta. Ebben a szerepben a legapróbb részeredmény is hatványozott népszerűséget hoz a konyhára, tegyük hozzá, megérdemelten. Sokan várjuk, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítása és végrehajtása sikeres legyen!

Az interneten mostanra szétszaladt a hír, hogy a ma éjféltől hatályba lépő, este nyolc utáni kijárási korlátozás alól – a veszprémi országgyűlési képviselő javaslatára – a kutyások felmentést kapnak. Megkötéssel persze: az ebekkel csak a lakóhelyük 500 méteres körzetében mozoghatnak gazdáik. A kutyások által indított petíció (amelyet aHang indított el) ezzel okafogyottá vált, de a teljesség kedvéért érdemes az érvelésüket megismerni.

Akinek valaha volt már kutyája, az tudja, hogy egy sétáltatást nem lehet halasztani: ha az állat nyüszít, akkor bizony ki kell menni vele. A kedvencünknek nem tudjuk megparancsolni, hogy háromnegyed nyolcig végezze el a dolgát.

Járványügyi kockázatot sem jelenthet a kutyasétáltatás: egy kutyával amúgy is távolságot tart az ember, hiszen sosem lehet tudni, hogy fél-e valaki az állatoktól.

Számos országban vezettek be már kijárási tilalmat, de az példátlan, hogy 9 órán keresztül nem lehet kutyát sétáltatni! Ausztria, Francia-, Olasz- és Spanyolország mind lehetőséget ad arra, hogy akár késő este is lehessen kutyát sétáltatni.

Magyarországon mintegy 3 millió kutya van – mind egyéni szükségletekkel. Egy részüknek megadatott, hogy kertes házban éljenek, de sokuknak nem. Ők azok, akikkel naponta többször is le kell menni pisilni-kakilni. Egy lakásban ezt nem lehet higiénikusan megoldani.

Felelős kutyatartókként és állatbarátokként arra kérjük Orbán Viktort, hogy ne keserítse meg a kutyák és gazdáik életét: tegye lehetővé a kutyasétáltatást időponttól függetlenül!”

Lássuk be, igazuk van. Ovádi Péter pedig lépett és célt ért. A fészbúk kutyás oldalain azóta beindult a köszönet-cunami, a veszprémi „srác” nevét pedig egy ország ismerte meg alig pár óra leforgása alatt. Kutyás gazdákként a Veszprém Kukac szerkesztői is elégedetten nyugtázzák a döntést, kutyás polgártársainktól pedig azt kérjük, „hálából” azok is szedjék fel a kutyakakit mostantól, akik eddig nem tették volna!

A miniszterelnök elfogadta Ovádi Péter javaslatát a kutyasétáltatással kapcsolatban. Fotó: Ovádi Péter Facebook-oldala
S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago