Közérzet · 2021.05.03.

Sajtószabadság: 36 hellyel csúsztunk le

Május 3-án van a sajtószabadság világnapja. Ez alkalom arra, hogy megünnepeljük a szabad sajtó alapelveit, emlékeztessük a kormányokat eme szabadság tiszteletben tartására és tisztelegjünk a munkájuk során életüket vesztett újságírók előtt.

Milyen a sajtószabadság helyzete a világon? Milyen akadályokkal néznek szembe az újságírók? Mit gondolnak a különböző országokban a sajtójogok korlátozásáról, amivel nap mint nap szembesülnek? Erről szól a szabadeuropa.hu írása, amelyből az is kiderül, hogy Magyarország 36 helyet csúszott vissza a sajtószabadság helyzetét ábrázoló grafikonon, és most a 92. helyen áll.

Az Edelman Bizalom-barométer, amely 2020 novemberében 28 országban végzett felmérést, úgy találta, hogy az emberek több mint 60 százaléka úgy véli: a média nem tud objektív és pártatlan lenni. Az embereket arról is megkérdezték, hogy bíznak-e abban, hogy a média „azt teszi, ami helyes” – a bizalom Indonéziában volt a legmagasabb (72 százalék) és Oroszországban a legalacsonyabb (29 százalék).

2020 októberében az Ipsos piackutató csoport megállapította, hogy az oroszok és a magyarok mintegy 80 százaléka csak olyan híreket olvas, amelyekhez ingyen hozzáférhet – ez a legnagyobb arány a 27 vizsgált ország közül. Egy külön kérdésben arról kérdezték az embereket, hogy hajlandók-e fizetni a megbízható forrásokból származó hírekért. Oroszországban csak 15 százalék válaszolt igennel, Magyarországon 23 százalék.

Korábban a Riporterek Határok Nélkül elemzését közöltük a sajtószabadság helyzetéről.

Illusztráció: képkocka Ed Stein rajzfilmjéből


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!