Közérzet · 2021.04.20.

Tovább romlott a sajtószabadság helyzete

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szervezet kedden közzétett friss jelentése szerint Magyarországon az elmúlt évben tovább romlott a sajtószabadság helyzete.

Magyarország most a 92. helyen áll a világ országai között, legutóbb 89. volt. Az Európai Unióban már csak Bulgáriában rosszabb a sajtó helyzete.

A jelentés szerint a koronavírus-járványt kihasználva Orbán Viktor kormánya tovább növelte befolyását a magyar média felett, ami például a lengyel és a szlovák kormány számára is példaként szolgálhat.


A járvány kezdetekor olyan törvényeket fogadtak el, amelyek alapján álhírek terjesztésének vádjával újságírókat fenyegethettek. A járványra hivatkozva tovább nehezítették a közérdekű adatok megismerhetőségét. A drónfelvételek készítésére vonatkozó törvénymódosítást is úgy értékelte az RSF, mint ami rontott a sajtószabadság eddigi szintjén. Sérült a média sokszínűsége is. A nemzetközi újságíró szervezet jelentése a Klubrádió és az Index ügyét említi példaként, a Szabad Európa és a Telex elindulását viszont a pozitív fejlemények közé sorolták.

A teljes hír ezen a linken olvasható.


[fbcomments]