Categories: Közélet

ROTARY – Terjedjen a megértés és a jó szándék!

Nyílt klubülést tartott Veszprémben május 10-én a Rotary Club BalatonfüredVeszprém. Bemutatták a Rotary értékteremtő világszervezetét és a helyi klub munkáját. A térség kulturális fejlesztési terveiről a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán Mészáros Zoltánnal, az EKF 2023 Veszprém Művészeti Tanácsának elnökével, a VeszprémFest főszervezőjével beszélgetett Hartmann Péter elnök.

Május 7-e és12-e között a Rotary Magyarország 38 városban összesen 54 klubban a nyilvánosság és a sajtó bevonásával mutatta be tevékenységét, jövőbeni elképzeléseit. Az eseménysorozathoz kapcsolódva bárki által látogatható, nyílt ülés tartott a Rotary Club Balatonfüred–Veszprém, bepillantást engedve a klub működésébe, eseménydús tevékenységébe. Az egész világot behálózó szervezet 1925 óta teljesít szolgálatot Magyarországon, azonban kevesen tudják, hogy pontosan mit is takar a jól csengő, hallomásból sokak által ismert név.

Arról biztosan sokan értesültek a médiából, hogy nemrég egy jószolgálati programunk segítségével egy másfél millió forint értékű, speciális készüléket vásároltunk a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház Urológia Osztályának, illetve a Fuss az iskoládért! futóverseny alkalmával több mint kétmillió forint értékű sportfelszerelést adtunk a legeredményesebb diákokat felsorakoztató Veszprém megyei iskoláknak – mondta Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred–Veszprém elnöke. – Az talán kevésbé köztudott, hogy maga a klub hogyan működik, milyen módon lehet kapcsolódni hozzánk, s lehet részesévé válni egy nemes ügynek.

A Rotary idei mottója: változtatni a világon. Ennek jegyében Hartmann Péter Mészáros Zoltánnal, a helyi kulturális élet kiemelkedő szereplőjével beszélgetett a fejlesztésekről.

Veszprém város a balatoni régióval közösen pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. A pályázatában hangsúlyos szerepet kap Veszprém kiemelkedő kulturális mozgósító ereje és a régió idegenforgalmi vonzereje, a térségi összefogás, a társadalmi szerepvállalás és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásai. A veszprémi pályázatban a kultúra részeként a sport, mint a város egyik erőssége is jelentős szerepet kap majd. Veszprém és a Bakony–Balaton régió közösen benyújtott pályázata a 2023. év Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címért tartandó budapesti előválasztási ülés független szakmai zsűrijének ajánlását követően továbbjutott, s így Debrecennel és Győrrel szállhat ringbe a rangos címért 2018 végén.

A Villa Mediciben tartott nyílt ülésen elhangzott: az első Rotary klub 1905-ben alakult meg Chicagóban, Magyarországon 93 évvel ezelőtt hozták létre az első klubot. Napjainkban 1253 magyar rotarysta dolgozik azon, hogy segítsen, támogasson rászorulókat, tehetségeket, egészségügyi és gyermekintézményeket s tegyen a környezetért, ezáltal jobbítva a világot. A Rotary a világ legnagyobb civil szervezete: kétszáz országban 1,2 millió tagja van, tanácskozási joggal rendelkezik az ENSZ-ben, és olyan világprogramokat vitt győzelemre, mint például a gyermekbénulás elleni küzdelem.

A Nemzetközi Rotary Club részeként 2017. június 24-n huszonkét fővel alakult meg a Rotary Club Balatonfüred–Veszprém. Fontosnak tartják az alapképzettség és műveltség fejlesztésének támogatását, kiemelten a halmozottan hátrányos gyermekek közösségeinek támogatását és felzárkóztatását. Ennek jegyében az Ecsetre fel a gyermekekért önkéntesei és Mannheim Viktória festőművész segítségével a Bárczi Gusztáv Általános és Speciális Szakiskola fehér falaira festettek vidám mesefigurákat.

Hasonló akcióra készülünk idén nyáron Balatonfüreden is, jelenleg az alkalmas helyszínről egyeztetünk Hári Lenke alpolgármester asszonnyal – számolt be a tervekről Hartmann Péter.

Az ötvenéves szentendrei skanzenben a Rotary Club Balatonfüred–Veszprém tagjai közel ötszáz magyar rotarystával együtt mintegy 1500 fát ültetettek el 2017 októberében, ezzel is részt vállalva a Rotary világméretű kezdeményezésében, aminek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára. A rendezvény díszvendége Bálint György, azaz Bálint gazda volt, aki – mint rotarysta és mint kertész szakember – jelenlétével és szakértelmével segítette a kezdeményezést. A program előzményeként júliusi, magyarországi látogatásán Ian Riseley Rotary-világelnök ültette el jelképesen az első fát a skanzenben.

Környezetvédelmi és humanitárius projektek mellett az igényes művészeti programok is fókuszterületünk, a fiatal tehetségek felfedezése, segítése, akár külföldi tanulmányok megszervezésével – hangsúlyozta az elnök.

Ennek jegyében – Barangolások fantázianévre keresztelve – 2017 októberében zenei sorozatot indított a klub. A Hangvillában tartott rendezvényen az elhangzó zeneműveket követően rendhagyó zenetörténeti előadás volt. Három tehetséges zongorista, ifj. Balázs Elemér, Forgó Benjámin és Nagy Anna mellett Siklósi Kristóf játszott fuvolán többek között Bach, Kurtág György és Sztravinszkij-műveket, valamint improvizációt a közönség által adott témára.

Ennek folytatásaként az országos hangfoglaló program keretében tervezünk egy Hangszert a kézbe elnevezésű rendhagyó zenetörténeti utazást. Az egyhetes rendezvényre az iskoláskorúakat várjuk a Dubniczay-palotába. A füredi iskolások Veszprémbe szállításában szívesen segítünk, keressenek bennünket bátran!

A Rotary Club Balatonfüred–Veszprém célja a tagok közös, tartós, kölcsönös segítségnyújtása és embertársaik szolgálata, a mindennapi életben a nemzetközi megértés előmozdítása, a jó szándék és a béke ápolása, gazdálkodó és hivatásukat gyakorló személyek által a segítés és a szolgálatkészség eszméjének megvalósítása a Rotary International Világszervezetében. A mindennapi segítőkészség keretében különböző foglalkozású magánszemélyek – akik magas etikai alapelveket követnek – arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék.

Mórocz Anikó

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago