Categories: Közélet

ROTARY – Megalakult a Balatonfüred–Veszprém klub

A Nemzetközi Rotary Club részeként megalakult a Rotary Club Balatonfüred–Veszprém.

Az alapító charterünnepségen a Rotary magyar kormányzója, Pénzes Ilona köszöntötte az egybegyűlteket. A kormányzóasszony kiemelte: ebben az évben a negyedik klubot alapítják, ami példátlan a magyar Rotary életében, soha ennyi klub ilyen rövid időn belül nem alakult még. Az 54 magyar Rotary klubnak csaknem a fele képviseltette magát a veszprémi ünnepségen.

Az egybegyűltek emlékfát ültettek a Séd-völgyben, majd huszonegy alapító tag tett esküt. Az elnökké választott Hartmann Péter hangsúlyozta: támogatni kívánják a Rotary elvei alapján folytatott humanitárius és egyéb projektek megvalósítását. Így kiemelten figyelmet szentelnek a betegségmegelőzés és -kezelés, az anya és gyermek egészsége, az alapoktatás és műveltség, valamint a halmozottan hátrányos gyermekek közösségi fejlesztése témakörökre.

Az igényes művészeti programok is fókuszterületünk, a fiatal tehetségek felfedezése, segítése, akár külföldi tanulmányok megszervezésével – tette hozzá Hartmann Péter.

A Rotary Club Balatonfüred–Veszprém Egyesület célja a tagok közös, tartós, kölcsönös segítségnyújtása és embertársaik szolgálata, a mindennapi életben a nemzetközi megértés előmozdítása, a jó szándék és a béke ápolása, gazdálkodó és hivatásukat gyakorló személyek által a segítés és a szolgálatkészség eszméjének megvalósítása a Rotary International Világszervezetében. Az egyesület alapcél szerinti tevékenysége: a mindennapi segítőkészség keretében különböző foglalkozású magánszemélyek – akik magas etikai alapelveket követnek – arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék.

Az avatóünnepség alkalmával a jelenleg hivatalát töltő Pénzes Ilona kormányzó asszonyon kívül többek között köszöntötte még az egybegyűlteket Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere, Ovádi Péter képviselő, Balogh György egykori kormányzó, a RC Balatonfüred–Veszprém tiszteletbeli tagja, Mészáros Zoltán megválasztott kormányzó, aki július elsejével veszi át megbízását, Gondár György alkormányzó, alapítói megbízott, valamint Szőcs Attila, az avató mosonmagyaróvári klub elnöke. A charterünnepség zárásaként a veszprémi Bárczi Gusztáv Speciális Általános Iskola Széplelkek színjátszó társulatának Indul a bakterház című előadását tekintették meg a résztvevők.

A megalakulását korábban elhatározó Rotary Club Balatonfüred–Veszprém tagjai eddig sem tétlenkedtek. Fontosnak tartják az alapképzettség és műveltség fejlesztésének támogatását, kiemelten a halmozottan hátrányos gyermekek közösségeinek támogatását és felzárkóztatását. Ennek jegyében az Ecsetre fel a Gyermekekért önkéntesei, és Mannheim Viktória segítségével április 30-án és május 1-jén a Bárczi Gusztáv Általános és Speciális Szakiskola fehér falaira festettek vidám mesefigurákat. A hosszú hétvégén több turnusban vállalták a Rotary-tagok a segítő munkát, megszervezték az önkéntesek szállás-, étkezési és útiköltségének finanszírozását.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago