Categories: Közélet

ROTARY – A kórház gyermekosztályát támogatják

A Rotary Club Balatonfüred–Veszprém jószolgálati koncertet rendez a Füred Dixieland Band és Charlie közreműködésével január 23-án 19 órakor a Hangvillában, melynek célja, hogy kényelmesebbé tegyék a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályán gyógyuló kis betegek és szüleik közös éjszakai pihenését.

A Rotary International, mint a világ legnagyobb civil közösségeinek egyike, több fókuszterületen segíti a közvetlen környezetében élőket: a betegségek megelőzése és kezelése, tiszta víz és higiénia, anya- és gyermekegészségügy, alapszintű oktatás és az írástudatlanság felszámolása, gazdaság és közösségfejlesztés.

A Rotary Club Balatonfüred–Veszprém most meghirdetett programjával a gyerekek és szüleik támogatását állítja fókuszba. A közel kétéves klub pedig idén a fiatal tehetségek támogatása mellett az egészség megőrzésére és az egészségügy megsegítésére fektet nagyobb hangsúlyt – mondta el Hartmann Péter alapító elnök a jótékonysági koncert sajtótájékoztatóján.

Korábban közel kétmillió forintot adományoztak iskoláknak futónapjuk alkalmával, további céljaik között szerepel, hogy ezt egy jótékonysági félmaratonná terjesszék ki.

Dr. Dávid Gyula, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója szerint nagyon fontos ez a nemes szándék, hiszen minden támogatás elismerése a munkájuknak. Emellett természetesen az adományok gyakorlati segítséget is jelentenek abban, hogy még jobban el tudják látni a feladataikat és adott esetben pótolják a hiányokat.

Utóbbiról szerencsére nincs szó a gyermekek ellátása esetében: dr. Szabó Éva főorvos szerint folyamatos támogatást élvez a gyerekosztály, s ha esetleg valamilyen hiány mégis felmerült volna, azt mindig meg tudta oldani a kórház, vagy a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány. Az épület ugyanakkor, amelyben a gyermekosztály is helyet kapott, már építésekor, 1994-ben sem felelt meg teljesen az elvárt komfortszintnek, és sajnos ez ma is így van.

A Rotary Club Balatonfüred–Veszprémmel közös célunk, hogy ezen javítsunk, kényelmesebbé és biztonságosabbá tegyük a gyermekek és szüleik elszállásolását – jelentette ki a főorvos.

Jelenleg három lehetőség van, ha a szülők szeretnének éjszakára bent maradni beteg gyermekeikkel a kórházban: amennyiben van elég szabad betegágy, ezeken tudnak aludni, ha nincs, akkor a gyermekükkel együtt osztoznak az ágyon, vagy esetleg kempingágyon, matracon tudnak éjszakázni. Ez azonban kevésbé komfortos megoldás, ráadásul jelenleg nincs olyan hely, ahol a kempingágyakat tárolni lehetne nappal. A Rotary Club tagjaival közösen a kórház olyan mobilizálható ágyakban gondolkodik, amelyeket egymásba lehet helyezni. Ehhez keresnek most vállalkozót, illetve anyagi fedezetet, amiből legyárthatnának húsz ágyat.

Aki a kezdeményezést támogatni szeretné, megteheti a Rotary Club által szervezett koncerten, ahol a gyógyító zenét Horváth Charlie és a Füred Dixieland Band szolgáltatja. A zenekar nem először áll ki jó ügyek mellett: ez már a harmadik lesz a hagyományos év eleji jótékonysági koncertjük sorában. A zenekar vezetője, Dervalics Róbert szerint óriási megtiszteltetés számukra, hogy mindezt a Hangvillában tehetik meg.

Ez egy csodálatos lehetőség arra, hogy a két város között karitatív és kulturális hidat képezzünk – mondta.

A január 23-án, szerdán 19 órakor kezdődő, A zene gyógyít című koncerten a Füred Dixieland Band egyáltalán nem megszokott módon ad elő klasszikus Charlie-dalokat és jazz-részleteket az énekessel, így többek között Louis Armstrongtól is. A koncertre három kategóriában válthatók támogatói jegyek a Hangvilla jegypénztárában: 3500, 6000 és 10 ezer forint értékben.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago