Kultúra

ROST ANDREA – Katarzis a Hangvillában

A VeszprémFest koncertjein többször éltem át katarzist. Például Tom Jones, Jamie Cullum, Miklósa Erika, Bobby McFerrin, Nigel Kennedy fellépésén. (A felsorolás hosszan folytatható.) Tegnap Rost Andrea A díva és a férfiak – áriák és monológok című estjén ismét ebbe az emelkedett lelkiállapotba kerültem.

Megvallom: nagyon sokféle zenei műfajt szeretek, de eddig valahogy kimaradt az életemből az operában való elmélyülés. No jó, Mozart Varázsfuvolája „megvolt” pont a VeszprémFesten, de hát az már szinte könnyűzene. Rost Andreát is hallottam már szintén a VeszprémFesten José Curával és Ramon Vargasszal, de akkor valahogy nem érintett meg annyira az előadása, mint tegnap este. A friss katarzis talán annak is köszönhető, hogy amikor a kezdés előtti utolsó pillanatban beléptünk a nézőtérre, már csak pont a színpad előtti két szék volt üres. Így körülbelül másfél méterről csodálhattam meg a művésznőt: a megjelenését, a kisugárzását, a hangját, az előadásmódját. Nem mindennapi érzés volt. Mintha beléptem volna az aurájába.

A díva és a férfiak – áriák és monológok című abszurd komédia – amelynek tegnap este volt a premierje – egy díva és az őt tisztes távolságból imádó operaházi portás különös kapcsolatáról szól. A történet – a portás elbeszélésében – végigkíséri kettejük életét a díva zeneakadémiai felvételijétől a világhírig, majd a portás nyugdíjazásáig. Nem is maga a mese a lényeg, hanem az, hogy közben Rost Andrea elénekelheti a (valószínűleg) kedvenc áriáit.

Miközben hallgattam őt, többször elszorult a torkom. Puccini Pillangókisasszony című operájának egyik áriájánál a könnyem is kicsordult…

Az előadás végén, a szűnni nem akaró vastaps alatt aztán hirtelen bekúszott a gondolataimba a mai magyar rögvalóság: no, ez az a csodálatos hang, amit az elkövetkező időszakban nem hallhat a közönség az Operaházban. Szerencsére sok-sok helyszínen viszont igen.

Az est szövegkönyvét Nagybaczoni Nagy Kati írta. Rost Andrea partnere Pusztaszeri Kornél volt, zongorán közreműködött a művésznő volt férje, Harazdy Miklós. Az előadást Nagy Viktor rendezte.

A galéria bármely képre kattintva kinyílik. Fotó: Melczer Zsolt

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago