Közélet

Rio Tinto – Tüntetések Szerbia-szerte

Újra tüntetések vannak Szerbia-szerte. Egyrészt a népszavazásról szóló törvény, másrészt a kisajátítási törvény miatt, ami lehetővé teszi a környezetszennyező Rio Tinto bányavállalat nyugat-szerbiai beruházását.

Ezzel kezdődött a hétvége. Aztán a helyiek által ismert szurkolócsapatok, verőlegények brutálisan közbeavatkoztak. Šabacon egy markológép a tüntető tömegbe hajtott.

Amatőr felvételek a šabaci incidensről

A rendőrség hagyta működni a tüntetők ellen forduló verőlegényeket, sőt, azt az embert vették őrizetbe, aki megállította a markológép sofőrjét. Dragan Milovanovićot reggel ugyan kiengedték, de mindez úgy elmérgesítette a helyzetet, hogy továbbra is ezrek tiltakoznak Loznica utcáin. A közeli Gornja Nedeljicán létesülne a környezetvédő aktivisták, független szakértők szerint veszélyes lítiumbánya és akkumulátorgyár, ami a kormány szerint jól jönne Szerbia gazdaságának.

A nova.sr hírportál tudósítása szerint az erőszak, az állami szintű korrupció és az államilag támogatott környezetszennyezés miatti elkeseredésükben mentek utcára az emberek

A Nyugat-Szerbiában tervezett lítiumbánya-beruházás ellen több mint száztízezer aláírást gyűjtöttek össze a helybeliek, akik nem akarják eladni a földjeiket, a házaikat a Rio Tinto bányavállalatnak. Márpedig a kisajátítási törvény értelmében kötelezhetők rá. Féltik az egészségüket is. Független szakértők szerint a lítium fél Szerbia ivóvízkészletét megmérgezné. Úgy tudni ugyanis, hogy a bánya raktárait, lerakatait közvetlenül a Szávába torkolló Jadar folyó partján alakítanák ki. Gornja Nedeljica nem egy űrbéli táj, hanem több ezer éve lakott terület gazdag növény- és állatvilággal, műemlékekkel. Ezt tenné tönkre az elektromos autók akkumulátoraihoz elengedhetetlen lítium kinyerése, ami erősen szennyező, vízigényes folyamat. A feldolgozás melléktermékeit ártalmatlanítani, a mérgező anyagokat tárolni bonyolult feladat.

A tiltakozó aláírások nyomására a szerb törvények szerint népszavazást kellene kiírni, és akkor nagy valószínűséggel nem nyílhatna meg az akkumulátorgyár. Ám a szerb kormány késlekedik a referendummal. Azt magyarázzák, hogy az előkészítési folyamatban már most kétezer embernek ad munkát a Rio Tinto és az állami költségvetésnek is jól jönnének a várható befizetések. A tervek szerint a Loznica közeli termelőhelyről 55 ezer tonnányi tiszta lítiumot is felszínre lehetne hozni, ami nagyban csökkentené az autógyárak függőségét az Európán kívüli termelőktől.

A vezető képen tüntetők Belgrádban, Szerbia fővárosában. Fotó: nova.rs

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago