Categories: Kultúra

RENDHAGYÓ KÖNYV – Gala borai

Az igazi szakértő nem a bort, hanem a bor titkait kóstolja”– vallotta Salvador Dalí szürrealista festő, aki a bor szerelmese volt. Ennek jegyében készítette elképesztő, eklektikusan izgalmas könyvét, a The Wines of Galát, azaz a Gala borait.

A TASCHEN kiadó most, 40 év után újranyomja a művet, ami talán a legérdekesebb, de egész biztosan a legrendhagyóbb könyv, amit borokról valaha publikáltak. A kötet, amit legutoljára 1978-ban adtak ki, méltó párja a művész Les Diners de Gala című bestseller szakácskönyvének.

A 296 oldalas Wines of Gala több mint 140 késői illusztrációt tartalmaz, de ami ennél is érdekesebb, részletesen leírja a művész lenyűgözően különc viszonyát a borokhoz. Az első rész tíz fontos bortermő vidéket tekint át. A második részben elmerülhetünk Dalí sajátos borkóstolási módszerében, a művész ugyanis aszerint sorolta be a borokat, hogy azok milyen érzéseket, érzeteket keltettek „a lelke legmélyében”. A borokat ugyan evilági mértékekkel, például készítési módjuk, súlyuk, színük szerint is értékelte, ezeket azonban nem használta következetesen a könyvben. Helyette olyan fejezetcímekkel találkozhatunk, mint A lehetetlen borai, A fény borai, vagy Könnyelmű borok.

A könyv címlapja

Képzőművészeti szempontból is izgalmas a könyv: az illusztrációk nagy része Dalí sajátja, de találunk köztük a művész magángyűjteményéből való kollázsokat, és más művészek képeinek „szürrealizált” verzióit is, például Jean-François Millet Angelus című realista festményét. A Dalíra nagyon is jellemző posztmodern és a művész „nukleáris-misztikus” korszaka köszön vissza a képeken, olyan nyílt utalásokkal, mint az utolsó vacsora téma „felkasírozása” egy katalán tengerparti panorámára.

A Wines of Gala keményborítós, közel két kilót nyomó nagyalakú kiadása november 21-én jelenik meg, már előrendelhető online, a TASCHEN kiadónál.

Forrás: vincemagazin.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago