Gazdaság

Rekorddrágulás: Rendben vagyunk?!

Rekorddrágulás volt Magyarországon januárban írja a 24.hu az Eurostat adataira hivatkozva. Mindez egy olyan év után történt, amikor az egész Európai Unióban a magyar 5,2 százalékos inflációs ráta volt a legmagasabb.

Lehet zsonglőrködni a számokkal, sokféle összehasonlítás készül, de amit biztosan mindenki megérez, az az élelmiszereknél tapasztalható rekorddrágulás. Ebben sajnos úgyszintén majdnem dobogósak vagyunk Európában 10,9 százalékkal. Ami a 2021 és 2022 januárja közötti élelmiszerár-emelkedést illeti, csak Szerbiában (14,5), Litvániában (12,8) és Bulgáriában (11,1) rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. Horvátországban kicsivel jobb (10,2). Ausztriában (5), Németországban (4,9), Szlovéniában (4,7) viszont sokkal jobb.

A bizonyos alapvető élelmiszereket, a benzint és a rezsit érintő árstop ellenére is riasztóan elszálltak az árak Magyarországon, aminek csak részben a szomszédunkban zajló háború és az energiaválság az oka. A magyar gazdaság problémái, az államháztartási deficit és a fizetésimérleg-deficit is hozzájárul, akárcsak ezzel összefüggésben a forint árfolyamzuhanása.

Ehhez képest – a rekorddrágulás közepette – enyhén szólva meglepő, mit volt képes összehordani Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján február 19-én. Szó szerint ezt mondta: „Szerintem jól megyünk. Tehát a kóceráj szerintem rendben van. Tehát a gépház működik, a kassza csörög, tehát én úgy látom, hogy nagyjából ez így rendben van, mindenkinek van munkája, tehát nem szükséges pályát módosítani. Azonban, ha az ember nézi, sőt fürkészi a jövőt, akkor tud azonosítani csapdahelyzeteket, amelyekbe beleszaladhatunk, ha időben nem hozunk meg döntéseket.”

Azóta a legnagyobb „csapdahelyzet” be is következett, február 23-án kitört az ukrajnai háború. Még jó, hogy február 19-én stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Hogy miről? A 444.hu így fogalmaz: „Eddig is remek és gyümölcsöző kapcsolatot ápolt egymással az Orbán-kormány és az MKIK, de a jövőben ez még remekebb és gyümölcsözőbb lehet.” Nem hinném, hogy ez elegendő lesz az infláció megállítására.

Közben soha nem látott gigaáremelés történt: a nagykereskedelmi üzemanyagárak soha nem látott mértékben növekedtek Magyarországon – írja a holtankoljak.hu.

Bár a kis- és nagykereskedelmi hatósági ár továbbra is 480 forint, az árplafon nélkül már majdnem 600 forintot kellene fizetnünk egy liter benzinért.

Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago