Közérzet · 2022.11.21.

Putyin és a Nyugat: Nézzük a szankciók okát is!

Magyarországon nem igazán szokás emlegetni a Nyugat által kiszabott, Oroszország elleni szankciók morális aspektusát. Holott ezeknek a büntető intézkedéseknek oka van, a demokráciát és a szabad világot védik.

Brüsszel és a szankciók hibásak mindenért – hirdeti a kormánypropaganda, átvéve Putyin retorikáját. A szankcióknak kizárólag a gazdasági vonatkozásait hangsúlyozzák, miközben ezek elsősorban morális okokból születtek. A Nyugat azért vetett ki szankciókat Putyin és oligarchái ellen, mert azok az ukrajnai agresszióval durván megsértették a demokratikus világ szabályait. Emberek százezrei haltak meg, és milliók váltak földönfutóvá az ukrajnai agresszió kilenc hónapja alatt. Becslések szerint eddig százezer orosz katona esett el az ukrán fronton, és körülbelül ugyanennyi az ukrán áldozat is. És még nincs vége. Ezt nem nézheti tétlenül a világ. A legkevesebb, hogy szankciókat szabott ki a Nyugat az orosz oligarchák, hadvezérek, politikusok, háborús profitőrök, egyszóval azok ellen, akik hasznot húznak a háborúból, mások szenvedéséből. Nem akárkik vannak a listán, hanem pontosan azok, akiknek közvetlen felelőssége van ezért az egészért, amiben a világ találta magát.

Az Európai Unió a szankciókkal lábon lőtte önmagát. A szankciók a magyar embereket is sújtják. Ne a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát! – az összes magyar közszolgálati csatornán ezt hallani, miközben egyetlen együttérző szó se esik azokról az emberekről, akik Putyin rakétái miatt Ukrajnában áram és víz nélkül maradtak, akiket megölnek. Ukrajna 43 millió lakosából hivatalosan 4 millióan kértek menekültstátuszt, nem hivatalosan legalább 6 millió menekültről beszélnek. Az orosz rakéták szétverték a gyáraikat, a termelőeszközeiket, a házaikat, jelentős károkat okoztak az energiaellátásban. Ha tartósan hideg tél lesz, nem tudni, hogy élik túl. A büntetőintézkedéseket azért hozta Oroszország ellen a Nyugat, hogy megállítsák a háborús gépezetet.


Az sem igaz, hogy a Nyugat büntetőintézkedései miatt szökött volna egekbe a gázár, a benzinár és szabadult el az infláció. Ez is hozzájárult, de ennél sokkal több oka van, amint ezt egy előző cikkünkben már részletesen kifejtettük. Kezdve a Covidtól az elhibázott beszerzésen át a rossz energetikai beruházásokig.

A helyszíni riportokból az kiolvasható, hogy a börtönökből kiengedett bűnözőkkel, orosz zsoldosokkal szemben a Majdan-generáció áll. Azok az emberek, akik büszkék arra, hogy a szabadságukat nem a nemzetközi helyzet változásának köszönhetik, hanem kivívták maguknak. Háromszor vonultak utcára: 1991-ben a függetlenségért, majd 2004-ben és 2013-ban az elnyomás ellen.

„A Majdan-generáció tagjainak egységes a világképe. Anna Sevcsenko fiatal képzőművész megfogalmazása szerint, mint különböző mobilok, az ukránok és az oroszok is más operációs rendszeren futnak, márpedig ez a háború nem csak területszerzésről, de gondolatokról és ideálokról is szól. Ahhoz képest, hogy ugyanazokon a rajzfilmeken nőttek fel, és a legtöbbeknek családtagjuk is van a határ túloldalán, a két egykori rokon népet ma szakadék választja el. És a különbségek felmutatása legalább olyan fontos az ukránoknak, mint a nyugati fegyverszállítás fennmaradása” – írja a hvg november 17-i számában Gergely Márton Az állam mi vagyunk címmel.

Az ukránok demokráciát akarnak, az oroszok a tekintélyuralmi rendszert támogatják, amelyben simán szíven lövik, kilökik az ablakon, megmérgezik azt, aki nem ért egyet a putyini irányvonallal.

A Majdan-generáció hosszú háborúra készül. Úgy számolnak, hogy külső támogatás nélkül ultramaratonná válna a háború, de akkor is nyernének.

Fotó: MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]