Categories: Közélet

PRO URBE DÍJ – Köszönet és elismerés a mai kor közösségépítőinek

A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig – idézte Ottlik Géza szavait az idei Pro Urbe díjasok tiszteletére rendezett ünnepségen Porga Gyula polgármester a városháza Kossuth-termében.

Veszprém egyik szép hagyománya – mondta –, hogy nagy nemzeti ünnepünkön nem csak az egykori hősökre gondolunk tisztelettel, hanem azokra is, akik a jelen korban városunk közösségét gazdagítják, hozzáadnak valamit az értékeinkhez.

A 2018-as esztendő három Pro Urbe díjasa Imre Frigyesné, a Lovassy László Gimnázium egykori tanára, valamint két kézilabda játékosunk, Gulyás Péter és Iváncsik Gergő. Az ünnepségen elhangzott méltatásokat az alábbiakban olvashatják.

(Az esemény kedves meglepetése A Dal idei döntősének, Süle Zsoltnak és zenésztársának, Ruha Arnoldnak a közreműködése volt.)

Imre Frigyesné 31 éven át volt a Lovassy László Gimnázium kimagaslóan eredményes tanára. Minden feladatát nagyfokú odafigyeléssel, rendkívüli szorgalommal és odaadással végezte. Két cikluson át képviselte az oktatás- és művelődésügyet Veszprém város képviselő-testületében. Imre Frigyesné olyan kivételes tanáregyéniség, aki a történelmet nem csak tanította, de a mai napig éli, élteti. Az általa vezetett Brusznyai Alapítvány kurátoraként 28, elnökeként pedig 21 éve ápolja Brusznyai Árpád, Veszprém történelmi jelentőségű mártírjának emlékét. Fontos célkitűzése a városhoz való kötődés, a magyarságba vetett hit, valamint az összetartozás érzésének erősítése a város polgárainak körében. Kimagaslóan eredményes tevékenységét rangos állami kitüntetésekkel, többek között Szacsvay Imre-díjjal ismerték el.

Iváncsik Gergő kézilabda pályafutása az általános iskolában kezdődött, ahonnan a Győri ETO utánpótláscsapatához került. 1998-ban, 17 évesen mutatkozott be a felnőtt csapatban. Tehetsége nagyon korán megmutatkozott, 2000-ben le is igazolta az akkor Fotex néven nyilvántartott bakonyi gárda. Klubjával több hazai és nemzetközi sikert is elért, a Kupagyőztesek Európa Kupájában győznie is sikerült csapatával, a Bajnokok Ligájában pedig egészen a döntőig menetelt. Pályafutása végéig hű maradt a veszprémi alakulathoz. A korosztályos válogatottakkal is szép sikereket ért el, 1997-ben az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmet, két évvel később pedig aranyérmet szerzett. A junior válogatottal 2001-ben világbajnoki negyedik helyig jutott csapatával. A felnőtt címeres mezt 2000-től tizenhét éven át viselte, 270 mérkőzésen 696 gólt szerzett. Két olimpián is részt vett, mindkét alkalommal az előkelő negyedik helyet szerezte meg a férfi kézilabda-válogatott. 16-szoros magyar bajnokként, 14-szeres magyar kupagyőztesként, kétszeres SEHA Liga győztesként, 2226 góllal a háta mögött 2017-ben vonult vissza a profi kézilabdázástól. Alázatos, szorgalmas sportember. 2010-ben, amikor egészen a világválogatottig jutott, az év magyar kézilabdázójának is megválasztották. 2012-ben munkáját Magyar Arany Érdemkereszttel ismerte el a magyar állam.

Gulyás Pétert nem csupán a csapathoz, hanem Veszprém városához is mindennél erősebb szálak fűzik. Veszprémi nevelésű játékosként kezdetben kölcsönben szerepelt Nagykanizsán és Balatonfüreden, majd 2005-től erősítette a veszprémi felnőtt csapatot. Klubszinten számos sikert könyvelhet el, a legnagyobbak közé tartozik a KEK-és SEHA-liga győzelem, valamint ezüstérem a Bajnokok Ligájában. Válogatottsága is számos sikert hozott számára. A junior válogatottal 2004-ben Európa-bajnoki negyedik, majd egy évvel később a hazai rendezésű tornán világbajnoki bronzérmes lett. A felnőtt válogatottban 2006-tól szerepelt: Európa-bajnokságon, világbajnokságon és olimpián is pályára lépett. 111 mérkőzésen 220 gólt dobott. Tizenötszörös magyar bajnok, 14-szeres magyar kupa győztes. 1423 góllal a neve mellett 2017-ben fejezte be profi pályafutását. Azóta az utánpótláscsapatok szakmai felügyeletével foglalkozik. Sporttársai humoros, sportszerű embernek tartják, aki nagy egyénisége a sportágnak, és ugyanilyen szintű ikonja a veszprémi kézilabdázásnak. 2012-ben a magyar állam Magyar Ezüst Érdemkereszttel ismerte el munkáját.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago