Categories: Közélet

POLITIKA – Megváltozhat a szélirány

Ami a szűk elitnek jó, az tízmillió ember számára katasztrófa – fogalmazott veszprémi fórumán Majtényi László. A baloldali pártok köztársaságielnök-jelöltje sikernek éli meg, hogy összefogtak mellette. Majtényi László a Józan Ész Társasága, az MSZP, a Lokálpatrióták Egyesülete és a Szeglethy Baráti Kör meghívására érkezett a megyeszékhelyre. A baloldali ellenzéki párt köztársaságielnök-jelöltje nem először járt városunkban, és mint mondta, külön örül, hogy az Eötvös Károlyról elnevezett megyei könyvtárban volt a fórum, hiszen az általa alapított közpolitikai intézet is a jogász-író-politikus nevét viseli.

Elöljáróban felidézte jelöltté válásának történetét. Ahogy fogalmazott, Magyarország unikális abban a tekintetben, hogy ehhez pártok támogatása kell. Csak három másik európai államban van ez így, a többiben a nép választja meg a köztársasági elnököt. Utóbbi országokban ez egyúttal garancia arra, hogy ez a poszt nem a kormány meghosszabbítása vagy szolgája, hanem valódi ellensúly: nem motor, hanem fék. Úgy fogalmazott, könnyű döntés volt elvállalni a jelöltséget, mert biztos volt benne, hogy agyon fogják gyalázni a kormányzati médiában, és ezt szívesen kipróbálta volna (nem is kellett csalódnia), másrészt pedig mert tudta, nem fogják megválasztani. Ennek ellenére már a jelöltségét is sikertörténetnek tartja, hiszen összeállt egy olyan támogatói kör, amelyben ott van az összes, alkotmányos ellenzéki párt és a függetlenek is – erre pedig mindössze halvány remény volt. Azt is sikernek tartja, hogy nem a Fidesz és a Jobbik közötti vita formálja így a politikai napirendet, hanem a Fidesz és az alkotmányos ellenzék közötti.

A jogtudóssal Asztalos István tanár beszélgetett, aki azt kérdezte, ismerve a magyar társadalmat, Majtényi László lát-e lehetőséget arra, hogy létrejöjjön egy alkotmányozó többség, amely képes lesz a kétharmados alaptörvény megváltoztatására. Majtényi László kifejtette, az ellenzéki politikai csoportok között jelenleg éles viták folynak, de van némi esély ezeket nyugvópontra juttatni 2018-ig. Mint mondta, nem tartotta valószínűnek, hogy a 2015-ös veszprémi időközi választáson Kész Zoltán fog nyerni, aztán mégis megtörtént, ahogy egy évvel ezelőtt a Momentum Mozgalomról se tudott senki semmit, most meg összegyűjtöttek egy népszavazáshoz 266 ezer aláírást. Hangsúlyozta, a politika világában gyors változások történhetnek rövid idő alatt is, a szélirány megváltozhat.

Majtényi László arról is beszélt, a kormányváltás társadalom-lélektani követelménye, hogy megértsük: addig van a kormány hatalmon, amíg azt hisszük, hogy hatalmas. Szerinte senki ne gondolja azt, hogy a hatalom ma immunis arra, mit gondol róla a nép, hiszen milliárdokat költ az ezt befolyásoló plakátokra. Ezt a pénzt csak úgy el is lophatnák, ha mindegy lenne, mit gondolunk róluk. De nem mindegy.

Asztalos István arra is kíváncsi volt, az elnökjelölt nem fél-e attól, hogy az országban jelen lévő feszültség robbanáshoz vezet. Majtényi László tart ettől, de az egyszer talán létrejövő negyedik magyar köztársaság érdeke az, hogy ne társadalmi gyűlölködéssel induljon. Azt is hangsúlyozta, a történelem számos alkalommal bizonyította, hogy mindig van egy pillanat, amikor a békés hatalomátadás a kisebbik rossz. A társadalom összekovácsolásához pedig a baloldalnak ki kell nyújtania a kezét az alkotmányos jobboldali csoportok felé. Az ő összefogásukkal szerinte alkotmányozó nemzetgyűlést kell tartani, megalkotni az új alkotmányt, ezután feloszlatni, majd az új szabályok szerinti választáson, immáron ellenfélként megmérettetni magukat.

Arra is emlékeztetett, várni a sült galambra rossz szokás, és a változás, a változtatás kizárólag rajtunk múlik.

Drahos Nikolett

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago