Categories: Közélet

POLGÁRMESTER-VÁLASZTÁS – Teljes ellenzéki összefogás Veszprémben

A parlament ellenzéki pártjai együttműködnek Veszprémben az önkormányzati választásokon címmel tartott ma sajtótájékoztatót négy ellenzéki országgyűlési képviselő: dr. Varga-Damm Andrea (Jobbik), Mesterházy Attila (MSZP), Ungár Péter (LMP) és Varju László (DK).

Az Orbán-rendszer lebontása legelőször az önkormányzatoknál lehetséges. Az LMP, az MSZP, a DK és a Jobbik ebben a városban a mai nappal kialakította az ellenzéki erőteret. Csatlakozhat hozzánk mindeni, akinek célja a NER-rendszerének lebontása – foglalta össze a sajtótájékoztató mondandóját dr. Varga-Damm Andrea jobbikos országgyűlési képviselő.

Hozzáfűzte: a választópolgároknak kemény elvárásaik vannak. Az ellenzéki pártok eredményessége attól függ, mennyire sikerül összehangolniuk a politikai munkájukat és közös jelölteket állítani az októberi önkormányzati választásokon.

Mesterházy Attila (MSZP) a képviselők együttes fellépését demonstratív jellegűnek minősítette, méltányolta a megmozdulás jelentőségét, és hozzáfűzte, hogy a Párbeszéd Magyarországért is csatlakozott a veszprémi együttműködéshez.

Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy egyetlenegy ellenzéki álljon szemben a Fidesz jelöltjével – mondta. – Csak így lehet nagyobb esélyünk a győzelemre. Aki a változás híve, legyen az civil szervezet vagy magánszemély, álljon mellénk, segítse a munkánkat! A kampány során is együttműködésben, egy hangon szólunk a választópolgárokhoz, és bízunk a sikerben!

Mindent megteszünk, hogy leváltsuk a Fideszt. A zöld mozgalom képviseletében minden követ megmozgatunk annak érdekében, hogy jó legyen élni, gyermekeket nevelni és boldogulni ebben a városban – mondta Ungár Péter (LMP), és megerősítette, hogy elvi alapú együttműködésről van szó.

Varju László (DK) szerint nyilvánvaló, hogy a társadalom nyitott szemmel figyeli a képviselők munkáját és azt, hogy mi történik az országban.

Időnként keményebben is harcolnunk kell, sokszor kell bizonyítanunk, hogy készek vagyunk megbontani a NER-rendszerét – emelte ki. – Létrehoztuk a jelen együttműködést is, amely képes lesz arra, hogy változást hozzon a városban.

A legkézenfekvőbb kérdést – hogy a formációnak van-e már polgármesterjelöltje –Varga Domonkos Péter, a magyarnarancs.hu újságírója tette fel. Hartmann Ferenc helyi MSZP-s képviselő közölte, olyan személyben gondolkodnak, akinek jelentős önkormányzati tapasztalata van. Az együttműködés nyitott minden javaslatra, a civilekkel való közös munkára is. A jelölt nevét április 30-án teszik közzé.

Az M1 sajtósa – úgy tűnt – elsősorban az LMP képviselőjétől várt válaszokat néhány (a sajtótájékoztató tartalmát kevésbé érintő) olyan kérdésre, amelyek naponta szerepelnek a közmédia hírműsoraiban. Kérdezte a Jobbikkal való együttműködés során jelentkező „problémákról”, amit úgymond az EU zöldpárti frakciója is kifogásolt, s ha most közös jelöltet támogatnak, akkor ez az EU zöldpárti frakciója szempontjából együttműködésnek számít-e? Voltak-e egyeztetések a zöldpárti frakcióban, kell-e egyeztetni vele az önkormányzati választások kapcsán? Stb.

Ungár Péter közölte, hogy a Fideszen és a Mi Hazánk Mozgalmon kívül az LMP minden párttal hajlandó együttműködni a Fidesz túlhatalmának minimumra való csökkentése érdekében, és hogy az LMP nem jár Brüsszelbe egyeztetni az ottani frakcióval. De a kormánymédia képviselője nem tágított: rátért az elmaradt uniós közös listára, és élénk érdeklődést mutatott az európai zöldpárt működése, valamint az LMP önálló listája körüli vélt vagy valós problémák iránt. Ungár azzal tett pontot a beszélgetés végére, hogy akinek szívügye a zöld mozgalom, szavazzon az LMP listájára és Vágó Gáborra. A kormánymédia még aggodalmaskodott egy ideig, majd visszavonult.

Lapunk kérdésére, lehetséges-e, hogy az együttműködés Kész Zoltánt indítja polgármesterjelöltként, Hartmann Ferenc határozott nemmel válaszolt, megismételvén, hogy önkormányzati tapasztalatokkal rendelkező polgármesterre van szüksége a városnak.

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago