Categories: Kultúra

PETŐFI SZÍNHÁZ – Lélektől lélekig

Négy napon keresztül, július 16. és 19. között rendezi meg a III. „Lélektől lélekig” Érzékenyítő Fesztivált a Veszprémi Petőfi Színház.

A részletes programot Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes ismertette szerdán délelőtt. Mint elhangzott, a Fesztivál áprilisra tervezett eseménye, a rendkívüli helyzet miatt, júliusban kerül megrendezésre.

A nyitónapon, július 16-án, csütörtökön, különleges produkció várja az érdeklődőket. Csorba tükör címmel egy súlyos kihívással élő színész, Fehér Dániel, a Baltazár Színház tagjának festménykiállítása nyílik meg a színház előcsarnokában, amelyet közös beszélgetés követ, mely során a nézők megismerhetik a művész életét, sikereit.

Az első nap főprogramja az Új Színház előadása, Kulcsár Lajos Zserbótangó című darabja lesz, Dörner György, Kossuth-díjas színművész, színházigazgató rendezésében 19 órától. A színpadon köszönthetjük Esztergályos Cecíliát és Tordai Terit. Két „nyugállományba vonult” színésznő történetét mesélik el, akik élethelyzeteikből adódóan közös albérletbe kényszerülnek. Társbérletük kacagtatóan szatirikus helyzetek, nosztalgikus visszaemlékezések és komikus sorsfordulatok kavargó forgatagává válik.

Az előadás előtt kerül sor a fesztivál hivatalos megnyitójára, amelynek vendége az Operatív Törzsből már jól ismert Gál Kristóf rendőr alezredes, egyébként színészkolléga, a rendőrség szóvivője lesz – jelentette be Oberfrank Pál igazgató.

– Újdonság idén a fesztivál életében az „érzékenyítőcske” program, amelyre a legkisebb korosztályt, az óvodásokat várjuk. A Zenekar a gomba alatt című előadás Máté P. Gábor és Módri Györgyi előadásában 17-én 10 órakor kezdődik. A tanulságos mese azt mondja el, hogy összefogással szinte minden elérhető. A műsorról, a látottakról a mese után beszélgetünk a gyermekekkel – emelte ki az új kezdeményezést Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A második nap kiegészítő programja 16 órától Pilát Gábor párkapcsolati nehézségekről szóló előadása lesz.

A 19 órakor kezdődő főprogram a Megyek utánad című kortárs előadás lesz az Orlai Produkciótól, amely a Grecsó Krisztián és Bíró Bence szerzőpáros műve. A főhős a korábbi kapcsolatain keresztül tekint vissza az életére. Belső utazása keretében próbálja feldolgozni, hogy mit élt át, hova tart, mi az, ami nem sikerült. Időközben rádöbben: „Az akartam lenni, ami csak akkor vagyok, amikor majd az akarok lenni, ami akkor voltam.”

A 21.30-kor kezdődő Tortúra című pszichothrillert szakpszichológus vezetésével feldolgozó beszélgetés követi a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A darabban egy rajongót ismerhetünk meg, aki fogságba ejti kedvenc íróját.

Július 18-án 14 órakor az Égigérő fű című előadásra várjuk a fiatalokat és az idősebbeket. Ehhez kapcsolódóan felhívást teszünk közzé a gyerekeknek: „Hozz magaddal egy nyugdíjast!” Amennyiben egy gyermek – 14 éves korig – egy nyugdíjassal érkezik az előadásra, mindketten díjtalanul nézhetik meg a produkciót. Ezzel segítjük a két generáció közötti kapcsolatot. A kezdeményezéshez kapcsolódva összefogtunk az Egyesített Szociális Intézménnyel: az idősek otthonában lakókat „összepárosítjuk” az érdeklődő ifjú korosztállyal, és arra buzdítjuk őket, jöjjenek el együtt az előadásra, majd együtt beszélgetünk a nyugdíjba vonulás kríziséről, a segítségnyújtás jelentőségéről – hangsúlyozta a színház igazgatóhelyettese.

20 órakor Az én házam címmel Mészöly Andrea produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás fókusza a Test, a különböző adottságú test. A Test, mint egy információkat felvevő, tükröző és emlékező objektív, ami lehet egyszerre személyes és pártatlan is. Az én házam az én váram. Az én testem az én csatornám – vallja a rendező.

Az utolsó nap különlegessége a Láthatatlan koncert, mely 16 órától várja az érdeklődőket. Agárdi Szilvia születése óta látássérült, viszont könnyűzenei előadóként csúcsokat döntöget. A gyönyörű koncert mellett a nézőknek lehetőségük lesz a művésznővel beszélgetni. Az érzékenyítés része lesz, hogy a koncert egy része teljesen sötétben zajlik, hogy mindenki beleilleszkedjen a látás nélkül élők életébe. A nap folyamán szemészeti szűrővizsgálattal várnak mindenkit a Lions Club támogatásával.

19-én 19 órakor 23 perc címmel különleges színházi előadást láthatnak az érdeklődők. Itt is egy életutat követhetünk végig, egy anya életét, aki beszél az anyaságról, a feleség-állapotról, a családon belüli erőszakról.

A hagyományoknak megfelelően minden előadás után egy „kibeszélő” esttel várjuk a nézőket, ahol Kardos Klára klinikai szakpszichológus lesz a segítségünkre. Annak érdekében, hogy minél többen el tudjanak jönni az előadásokra, alacsonyan tartottuk a jegyárakat, valamennyi fizetős produkcióra egységesen 1500 forintért válthatók belépők – hangsúlyozta Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A program fővédnöke Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, védnök Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

A Megyek utánad és a 23 perc című előadásokat a siket és nagyothallók, valamint a látássérültek számára akadálymentesíti a Veszprémi Petőfi Színház.

A sajtótájékoztató végén elhangzott: a Veszprémi Petőfi Színház másik nagy fesztiválja, a III. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál időpontja augusztus 19–20.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago