Közérzet / Kultúra · 2021.06.14.

Petőfi Színház: indulásként két épületet újítanak fel

Medgyaszay István, a Veszprémi Petőfi Színház tervezőjének eredeti elképzeléseihez híven újul meg a megyeszékhely nagy múltú teátruma. A régóta tervezett rekonstrukció az előkészítést követően hamarosan látványos szakaszába lép.

Az első ütem indításáról a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Oberfrank Pál színházigazgató egyaránt arról beszélt, hogy a Modern Városok program keretében közel 10 milliárd forintból megvalósuló nagyszabású beruházás méltó az elődök örökségéhez és Veszprém kulturális rangjához. Egyúttal egy városrész megújulását is eredményezi, hiszen az infrastrukturális bővítések révén két régóta pusztuló ingatlanegyüttes is hasznosul.


Oberfrank Pál, Potzner Ferenc, Ovádi Péter és Porga Gyula jelentették be a rekonstrukció kezdetét

A júniusban kezdődő első ütem 2022 végére fejeződik be. Ennek során az Óvári Ferenc utca 1. és a Szeglethy György utca 2. számú épületek teljes felújítása fog megtörténni. Ezekben helyezik el a színház műszaki, gazdasági és értékesítési egységeit, a varrodát és a jelmezraktárt, továbbá egy energiaellátó központ és a színház igényeit kiszolgáló parkoló is létesül. A munkálatokkal óhatatlanul együtt járó korlátozások miatt a polgármester a veszprémiek türelmét kérte.


A Szeglethy György utca 2. alatti épület is megújul

A komplex felújításról a mai napon a magyarepitok.hu portál is hírt adott.

A rekonstrukciós terveket elkészítő Potzner Ferenc Ybl-díjas építészt, művészettörténészt Medgyaszay szakértőként ismeri a szakma. Mint mondta, az építészeti unikumként számon tartott Veszprémi Petőfi Színház megújítása számára nagy megtiszteltetést és különleges feladatot jelentett.

Portálunkon nemrégiben megírtuk, hogy a korábbi rekonstrukció tervezői veszélyben érzik a színház iparművészeti alkotásait és tartanak azok megsemmisülésétől. Élve az alkalommal, feltettük a kérdést: valóban ez a sors vár a textilekre, kerámiákra, világítótestekre?

– A nézőtéren mindenképpen az eredeti koncepcióhoz kívánunk közelíteni. Tudom, hogy az egyik neuralgikus elem a kerámiaburkolat, de a személyes véleményem erről az, hogy az alkalmazása már a maga idejében is tévedés volt. Az érzelmi megközelítést értem, de nem gondolom, hogy meg kellene hatódnom tőle. A célunk azonban nem a megsemmisítés. Attól, hogy valamit nem hagyunk a helyén, máshol még el lehet helyezni. Hogy hol, azt a város és a színház vezetőinek, illetve az alkotásokért aggódóknak közösen kell kigondolniuk.

Teljesen felújítják az Óvári Ferenc utca 1. alatti épületet. Fotók: a szerző

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!