Categories: SzórakozásKultúra

PETŐFI – A színfalak mögött most is folyik a munka

Jelenleg a megszokottnál kisebb a nyüzsgés a Veszprémi Petőfi Színház folyosóin, ugyanakkor a színfalak mögött fontos munka folyik annak érdekében, hogy a következő évad produkciói újra és újra tartalmas kikapcsolódást kínáljanak a nézőknek.

A hivatalos színházi évadnyitót augusztus 22-én tartja meg a teátrum, addig azonban még számos feladat vár a munkatársakra.

A nyár folyamán teljesen le kell zárnunk a mögöttünk lévő időszakot, erről beszámolót is készítünk, átgondoljuk a tapasztalatokat – összegezte Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. – Ezzel párhuzamosan megtörténik a következő évad előkészítése, amely rengeteg egyeztetést igényel. Ezekben a hetekben folynak a tárgyalások az alkotó munkatársakkal, rendezőkkel, színészekkel, amelynek eredményeként megszületnek majd a szerződések. A következő évad előadásainak díszlet- és jelmezgyártási feladatainak megtervezése is erre az időszakra esik.

Természetesen nyáron sem maradnak előadások nélkül a nézők.

Kialakult egy rutinnak mondható nyári menetrend, ami alatt fellépünk Egerben, vagy éppen Balatonföldváron. Ehhez csatlakozott idén a Művészetek Völgye, ahol két darabbal összesen háromszor álltunk közönség elé, illetve új színházi sorozatot indítottunk Balatonalmádiban, a Magtárszínházban. Ide előzetesen három előadást terveztünk, de a hatalmas érdeklődés nyomására egy plusz produkciót is beiktattunk, egy rendkívüli előbemutató alkalmával nézhette meg a közönség a nagy sikert aratott Jövőre veled, ugyanitt című romantikus vígjáték folytatását. A nyár pedig még nem ért véget, a júniusi I. Rátonyi Róbert Operettfesztivál bizonyította, hogy nagy szükség van az operett hungarikummá nyilvánított műfajára, amivel háromszor is találkozhat idén a közönség az első Tihanyi Operett Napokon augusztusban. Sokan ilyenkor mennek hosszabb időre szabadságra, de van olyan területe a színháznak, ahol ekkor sincs megállás. Augusztus végén pedig a színházi évadnyitót követően felpörögnek az események. Elkezdődnek az olvasó- és rendelkező próbák, elindul a díszlet- és jelmezgyártás. Ezek előtt augusztusban a világítás és a hangosítás területén beiktatunk még egy karbantartást – sorolta az igazgató.

Ami a következő évad rendje 90 százalékban elkészült, a gyakorlati kivitelezés 18 százalékon áll.

Fontos tudni, hogy a tervezett rekonstrukció ellenére valamennyi előadást a színház épületében tartjuk meg jövőre – húzta alá Oberfrank Pál. – A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, elindult a közbeszerzési folyamat. Ezt követi még az engedélyek megszerzése, majd indulhat az építkezés. November végén a színházzal szemben lévő régi ének-, zeneiskola épületének felújítása már elkezdődhet. Optimista számítások szerint 2019 július közepére el is készül, hogy beköltözhessenek azok a tárak, amelyeket oda tervezünk: az értékesítés, gazdasági iroda, művészeti titkárság, marketing osztály, üzemeltetés, jelmezgyártás, a raktározás.

Augusztus 22-én megtartják a hivatalos évadnyitót a Veszprémi Petőfi Színházban, szeptember 15-én a hagyományos nyílt napot, szeptember 28-án pedig az első bemutatót, a Nyitott ablak című zenés játékot Szilágyi Tibor rendezésében.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago