EKF / Életmód · 2021.11.11.

Pekedli, szatócsbolt a Rákóczi utcában

A kenyértől a tisztítószerekig minden kapható a Pekedli nevű szatócsboltban, amit Juhász Péter és Kis Nóra álmodott meg.

Péter és Nóra közel egy éve indította el ugyanezzel a névvel azt a webáruházat, amely több mint ötven helyi és környékbeli kistermelő és kisüzem termékeit kínálja. Most látták elérkezettnek az időt arra, hogy megnyissák a kis boltjukat. Családjuk, barátaik és az EKF pedig támogatták őket álmuk megvalósításában.

– A pekedli ételhordót jelent, és örülnék, ha ez a szó visszakerülne a köztudatba, mert sokakban régi emlékeket ébreszt! – mondja Péter.


A tulajdonosok szeretnék levenni a termelők válláról az értékesítés terhét, hisz a termelők, a kézművesek dolgozni szeretnek, nem pedig eladással foglalkozni, piacozni, kiszállítani.

– Mi elmegyünk a termékekért, reklámozzuk azokat, így nem csak a termelő jár jól, de a vásárló is: nem kell neki 30 kilométereket utaznia egy-egy árucikkért, kézműves termékért. Az a célunk, hogy komplett ellássuk a háztartásokat mindazzal, amire szükségük van a kenyértől a tisztítószerekig. Partnereink nem adják drágán a portékájukat, mi alacsony haszonkulccsal dolgozunk, így a kínálatunk nem drága. Az árak mellett az is mellettünk szól, hogy nálunk egészséges, természetes, finom dolgokat lehet kapni, és mindenről el tudjuk mondani a vevőnek, hogy ki készíti, milyen alapanyagokból. Minden partnerünk minden termékét magunk teszteltük.

A webshopjuk továbbra is működik, úgyhogy akinek az a kényelmes, ott nyugodtan válogathat, és a bolt futárja péntekenként házhoz szállítja a csomagját.

A Pekedli november 12-én, pénteken nyit, és hetente hat napon át, keddtől vasárnapig várja a vásárlókat. A nyitással újabb lépés történik afelé, hogy Veszprémben az Óváros tér és környéke ismét piactér, találkozóhely, hangulatos üzleteknek helyet adó fórum legyen, hisz ahogy Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros fogalmazott: a mai Óváros tér a város főtere, forgalmas, piactéri forgatag helyszíne volt a török kortól a XX. század közepéig.

A tulajdonosok: Kis Nóra és Juhász Péter. Fotó Kovács Bálint/Veszprém Balaton 2023

Fotók: a szerző

Kép forrása: BALINT KOVACS

[fbcomments]