Categories: Közélet

PARLAMENT – Mesterházy Attila a gazdasági csalás ügyében kérdezett

A Parlament mai, plenáris ülésén Mesterházy Attila, az MSZP képviselője interpellációt nyújtott be a belügyminiszterhez: Hol tart a nyomozás a nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés bűntette miatt tett veszprémi feljelentés nyomán? A kérdésre Kontrát Károly államtitkár válaszolt, ám az MSZP-s képviselő nem fogadta el a válaszát.

Több mint két éve, 2015. április végén készült el a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet belső ellenőri jelentése, amely súlyos szabálytalanságokat állapított meg az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban – kezdte interpellációját a képviselő. – Veszprém megyei jogú város önkormányzatának belső vizsgálata is számos súlyos mulasztást, szabálytalanságot és törvénysértést tárt fel, többek között fedezet nélküli kötelezettségvállalást, előzetes kötelezettségvállalás nélküli kifizetést, valamint a közbeszerzési törvény többszöri megsértését. Az önkormányzat szocialista képviselőcsoportjának tagjai, például Hartmann Ferenc több alkalommal kértek, és kezdeményeztek további lépéseket az ügyben, de a városháza vezetése sokáig csak közepesnek minősítette a hibákat.

Aztán jött a fordulat – folytatta Mesterházy Attila –, a jelentés elkészülte után hat hónappal, 2015. november 2-án már a város fideszes polgármestere, Porga Gyula tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt. Az eljárási összeférhetetlenség miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vette át az ügyet. A rendőrségi nyomozások, kiszivárgó hírek szerint az ügyben több tanú is terhelő vallomást tett Némedi Lajosra, a város fideszes alpolgármesterére eltűnt közpénzekkel, illetve a politikus házfelújításával kapcsolatban, azt állítva, hogy bár a politikus házánál a munkálatokat hivatalosan egy magáncég végezte, valójában önkormányzati alkalmazottak dolgoztak a felújításon. Tisztelt államtitkár úr! Kérdezem ezért: a több mint másfél éve folyó nyomozásnak mik az eredményei? Ki a felelős a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet törvénytelen működéséért? Van-e vizsgálat Némedi Lajos, a város fideszes alpolgármestere ellen bármilyen kérdésben ezzel összefüggésben? És vizsgálja-e a hatóság az alpolgármester úr házfelújítását az eltűnt közpénzzel összefüggésben? Várom megtisztelő válaszát!

A magyar parlament 1990 óta töretlenül tartja magát ahhoz a gyakorlathoz, hogy a válaszadó a folyamatban lévő büntetőügyekben az ügy részleteiről nem nyilatkozik – kezdte válaszát Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár. – Ezt a gyakorlatot mi is tartjuk annak érdekében, hogy ne legyen prejudikáció és ne alkossanak esetleg megalapozatlan véleményt a folyamatban lévő eljárásokról. A kérdésben foglalt üggyel kapcsolatban arról tudom tájékoztatni önt és a tisztelt házat, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 376. § (1) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés a) pontja szerint minősülő hűtlen kezelés bűntett és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást. A tényállás felderítése érdekében szükséges eljárási cselekmények végrehajtása folyamatban van, aminek keretében tanúkihallgatásokra, valamint szakértő kirendelésére került sor. A büntetőeljárás a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség fokozott felügyelete mellett folyik.

Mesterházy Attila nem fogadta el Kontrát Károly válaszát.

Szomorú vagyok a válaszától, így előre jelezném, hogy nem is fogadom el ezt a választ, hiszen az, amit ön idézett, a ’90-es évektől kezdődő töretlen gyakorlat, ez általában akkor igaz, ha nem ellenzéki képviselőkkel van kapcsolatban ez a kérdés – mondta. – De azért is fontos lett volna, hogy államtitkár úr válaszoljon, mert olyan pletykák is vannak Veszprémben, hogy ön személyesen akarta leállíttatni azt az eljárást, amit ebben az esetben megkezdett a rendőrség. Legalább ezt cáfolhatta volna itt, a Parlamentben, hogy ön semmilyen módon nem akart hozzányúlni, nem akarta lassítani, nem akarta leállítani ezt az eljárást a fideszes politikussal szemben. Így továbbra is marad a kérdőjel, hogy be akart-e ön például személyesen avatkozni ebben az ügybe vagy nem; ezt a rendőrség későbbi munkája alapján meg fogjuk látni.

Az Országgyűlés az államtitkári választ 98 igen szavazattal, 28 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

(Egy kis helyesbítés: a képviselő szerint a szocialistáknak van képviselőcsoportjuk a veszprémi közgyűlésben. A tény ezzel szembe az, hogy a Demokraták Veszprémért nevű frakció tagja Hartmann Ferenc MSZP-s képviselő.)

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago