Közélet

Parkolóbérletek – nincs lehetőség díjcsökkentésre

Véget ért az ingyenes parkolás időszaka, de a megszűnő gondokat újak váltották fel. Több olvasónk is panaszkodott a parkolóbérletek méltánytalan díjszabása miatt. Kérdéseinkkel Köller Tamáshoz, a VKSZ Zrt. titkárságvezetőjéhez fordultunk

– Rosszul jártak, akik tavaly fölöslegesen váltottak éves vagy negyedéves bérletet, így érthető, hogy idén kivártak a bérletvásárlással. Május 25-től megszűnt az ingyenes parkolás, de a negyedév végéig még több mint egy hónap áll előttünk. Mi a megoldás számukra? 

– Különböző bérlettípusok léteznek. Teljes áron éves és havi, kedvezményes lakossági áron éves és negyedéves bérlet vásárolható. A havi bérlet tárgyhónapra szól, a negyedéves naptári negyedévre, az éves pedig a kiállítás napjától a tárgyév végéig.

– Éppen ez a probléma. A május 25-31 közötti napokra is meg kell venniük a havi bérletet? Vagy napijegyet váltsanak? Heti vagy tíz napos bérlet miért nem létezik? Biztos volna rá igény, főleg a turistaszezonban.

– Akiknek csak pár órás várakozással kell számolniuk, a parkolóautomatáknál érmével, előre feltölthető parkolókártyával és mobiltelefonos alkalmazással fizethetik meg a várakozás díját. Ha kénytelenek hosszabb ideig leparkolni a kocsijukat, akkor regisztráció nélkül, a társaság online felületén (LINK) válthatnak napijegyet a sárga zónába 1600, a zöldbe 2400, a pirosba 3600 forintért. Öt napra viszont inkább megéri megvenni májusra a havi bérletet, ami magánszemélyek esetén 11000 forintba kerül a piros zónában. Ahogy említettem, a parkolóbérletek érvényessége és ára mindig tárgyhónapra szól, ezt önkormányzati rendelet szabályozza. Az abban foglaltaktól közgyűlési jóváhagyás nélkül nem térhetünk el. A Bagolyvári Parkolóház területére egyébként hét napos bérlet is váltható, ezzel is át lehet hidalni a május végéig tartó időszakot. Esetleges új bérlettípusok bevezetése szintén az önkormányzat hatásköre. Azokat a közgyűlésnek kell elfogadni, és a bevezetésük előtt az önkormányzati rendeletet is módosítani kell.

– Egy olvasónk május 25-én megvásárolta a parkolóbérletét egészen az év végéig. A hozzánk eljuttatott számlából kiderül, hogy a június 30-ig tartó negyedévre is teljes árat fizetett. Nem lehetett volna az áprilist és a májust elengedni és csak a negyedéves díj egyharmadát kiszámlázni júniusra?

– Az önkormányzati rendelet szerint a kedvezményes lakossági negyedéves bérlet naptári negyedévhez kötött. A jelenlegi naptári negyedév június 30-ig tart, tehát a most megváltott parkolóbérletek az aktuális negyedéven belüli vásárlás napjától 2021. 06. 30. napjáig lesznek érvényesek. A kedvezményes, lakossági, negyedéves bérlet ára az önkormányzati rendelet szerint háromezer forint, ennek csökkentésére nincs lehetőségünk. 

– Az ingyenes parkolás megszűntével hirtelen megnőtt a forgalom az ügyfélirodában. Állítólag csak egy ablaknál ül ügyintéző. Nincs emberük, hogy legalább a „roham” idejére gyorsítsák a kiszolgálást?

– Ügyfélszolgálatunkon két ember, egy pénztáros és egy munkatárs dolgozik. A pénztáros folyamatosan értékesíti a parkolási bérleteket, a kollégája pedig a call centert kezeli, amelyre a megnövekedett ügyfélforgalom miatt folyamatosan érkeznek a hívások. A hatályos kormányrendelet szerint az ügyfélszolgálati térben csak egy ügyfél tartózkodhat a meghatározott négyzetméter arányában, ezért két pénztár működése esetén sem szolgálhatnánk ki egyszerre két ügyfelet. A „négyzetméter-szabály” megszegése akár egymillió forintos bírsággal is járhat. Ez a rendszer átlagos terhelés mellett képes ellátni a feladatokat, de az kétségtelen, hogy most egyszerre jelentkezett minden olyan lakossági, közületi, intézményi igény, amire normál körülmények között hosszabb idő áll rendelkezésünkre. A helyzethez igyekszünk a legjobb tudásunk szerint, akár túlmunkával is alkalmazkodni, mindazonáltal kérjük a hozzánk fordulók megértését.

– Budapesten ezen a héten állítólag még türelmi időszak van, nem büntetik az ellenőrök a parkolócédulák hiányát. Olvasóink ugyanakkor azt jelezték, hogy Veszprémben szorgosan osztják a „mikuláscsomagokat”. Nem lenne humánusabb a fővárosi példát követni?– A helyzet az, hogy erről minden önkormányzat saját hatáskörben döntött. Budapesten kizárólag a második kerületben határoztak meg türelmi időt erre a hétre. Veszprémben a bérletek megvásárlására máig szól a türelmi idő, ami a bérleteseknek egy hetet jelentett a kormány bejelentésétől számítva.

S. Bonnyai Eszter

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago