Categories: SzórakozásKultúra

PANNON VÁRSZÍNHÁZ – Pap Lívia a közönségdíjas

Meggyőző számokkal és sok jó hírrel szolgált a társulat kissé rendhagyó időpontban összehívott évadzáró társulati ülésén Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgató-rendezője. A legnagyobb szenzáció, hogy a tavalyi évad 51 772 nézőjéhez képest a mostani előadásait 92 659 színházkedvelő látta.

A Pannon Várszínház most zárult évadában öt felnőtt és egy ifjúsági bemutató volt, amelyek közül az igazgató a Bűn és bűnhődés színpadi adaptációjára a legbüszkébb.

Minden évben kell egy olyan előadás, amelyben a határainkat feszegetjük, amelyhez vakmerőség és bátorság szükséges. Idén ez a Bűn és bűnhődés volt – mondta az igazgató. – Szelle Dávid Raszkolnyikovja bármely színpadon megállná a helyét, és a többiek, sokan közülük kettős szerepben, komoly szakmai sikert értek el alakításukkal. Büszkék vagyunk A tánc fesztiváljára is. A huszadik, egy hétig tartó rendezvényen 17 verseny- és 10 kísérőprogramot láttak a nézők, akiknek a száma szintén majdnem megduplázódott a tavalyihoz képest.

A társulat

Itt jöttek a számok. Az előadások darabszáma nem nőtt látványosan, hisz annak fizikai határai vannak: a megelőző évadban 199, a mostaniban 217 alkalommal léptek színpadra a Pannon Várszínház színészei. A 2016/2017-es évadban 51 772, a 2017/2018-asban 92 659 néző váltott jegyet az előadásokra. Ehhez a teljesítményhez a színház igazgatója gratulált az intézmény minden munkatársának. Tavaly nyáron 34, idén nyáron pedig 42 saját előadással szerepelt a színház az ország különböző településein. A Pál utcai fiúkkak úgy tartottak 64 előadást 28 831 néző előtt, hogy a szerződésük szerint az először a Vígszínházban bemutatott darabot nem játszhatják a fővárosban és egy olyan vidéki, határon túli településen sem, amelynek saját kőszínháza van.

Az évi 110 millió forintos állami támogatásunkat egy törvényi változás következtében 2013. január 1-jén elveszítettük – folytatta Vándorfi László. – Ez edig 660 millió forint mínuszt jelent nekünk, ráadásul az évadban nem tudott megvalósulni egy önkormányzat 30 millió forintos támogatása. A talpon maradásunk forgott kockán, de összességében mégis 18 százalékos béremelést tudtunk adni augusztus 1-jétől. A következő szezonunk sem hagy bennünket elkényelmesedni. Az évad műsorára tűzött előadások már bizonyítottak, nekünk pedig egyre jobbnak kell lennünk, hogy ne engedjünk a színvonalból.

Az igazgató bejelentette, hogy Lenchés Márton és Farkas-Csányi Attila a következő évadtól máshol folytatják a munkát, viszont érkezik Kárpáti Barbara és Egri Zsófia.

Molnárné Anikó marketingvezető, Vándorfi László igazgató-rendező, Bakonyi József órásmester és Ferenczy Gábor, Alsóörs alpolgármestere

Ferenczy Gábor, Alsóörs polgármestere megköszönte a tízéves együttműködést a színháznak és azt, hogy mindig remek előadásokkal érkezett Alsóörsre a társulat. Reményét fejezte ki, hogy a tervek szerint 1500–2000 főt befogadó alsóörsi amfiteátrumban a jövőben is jó előadásokkal örvendeztetik meg a közönséget.

Én viszont köszönöm Alsóörs, Ajka, kiemelkedően pedig Veszprém önkormányzatának támogatását! – vette vissza a szót a színigazgató.

Bejelentette, hogy a három legsikeresebb előadás a most záruló évadban sorrendben a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Mágnás Miska és a Jövőre veled, ugyanitt volt, majd átadta a közönségdíjakat. A közönségtől a legtöbb szavazatot Pap Lívia kapta, őt követte Szelle Dávid és Molnár Ervin.

Ha nem Pap Lívia kapja a legtöbb voksot, akkor ezt a közönségen egyenként számon kértem volna – mosolygott Vándorfi László. – Szelle Dávid és Molnár Ervin pedig hosszú évek óta az első háromban van a közönségkedvencek között.

Pap Lívia átveszi a közönségdíjat

A szakmai díjakat idén Kovács Ágnes Magdolna és Koscsisák András vette át az igazgatótól.

Kovács Ágnes Magdolna évek óta két fronton teljesít: hihetetlen munkabírású színészként és a ruharészleg vezetőjeként, ahol pakol, mos, vasal – mondta az igazgató. – Koscsisák András esetében pedig számomra eldöntött kérdés volt az idei szakmai díj a Bűn és bűnhődésben nyújtott alakítását követően, ahol két, egymástól teljesen eltérő figurát formázott meg, amelyik közül az egyik, Szvidrigajlov rendkívül kényes szerep, egy lelki aberrációt mutat meg, Koscsisák András mégis együttérzést tud kiváltani a nézőből.

Bakonyi József órásmester, a színház régi támogatója négy művészt ajándékozott meg: Kovács Ágnes Magdolnát, Szente Árpád Csabát, Oravecz Editet és Keresztesi Lászlót.

Szó esett még a színház új kezdeményezéséről, az élőzenés Pannon Bárszínházról, amelyet nyáron a füredi Marina Szállóban láthatott a közönség, és a tervek szerint a szereplők ősszel a Hangvilla bárjában is fellépnek a produkcióval.

Mindenki lépett egyet vagy inkább kettőt előre. Ezt a méretes lépést tegye meg mindenki a következő évadban is! – zárta mondandóját Vándorfi László.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago