Kultúra

PANNON VÁRSZÍNHÁZ – Ízig-vérig veszprémi előadások

Három ősbemutató, mindhárom ízig-vérig veszprémi történet, plusz egy krimi és egy rockfantázia. Ezek a Pannon Várszínház következő évadának tervezett bemutatói, amelyeket sajtótájékoztatón ismertettek.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgató-rendezője jelentette be az intézmény 24. évadának műsorát. Elmondta: a három ősbemutató a Veszprém–Balaton VEB2023 támogatásával jött létre.

Három ősbemutató

– A Cholnoky-kód című kalandjátékot Egressy Zoltán írta a színház felkérésére, és Horváth Csaba, a Pannon Várszínház művészeti vezetője rendezi – kezdte ismertetőjét Vándorfi László. – A Cholnoky-kódban Horváth Csaba Forte Társulatának öt és a Pannon Várszínház négy színésze szerepel. A bemutató szeptember 23-án lesz.

– Pár éve fedeztem fel Cholnoky Viktort magamnak, és erről Géczi János is tudott, aki beajánlott engem Vándorfi Lászlóhoz – tette hozzá Egressy Zoltán, a nagy sikerű Portugál, Sóska, sült krumpli és más darabok szerzője, író, műfordító. – Az előadásban eredeti szövegek is elhangzanak, de sok benne a fikció. A három Cholnoky életrajzi elemeit „összekotyvasztjuk” a műveikben megjelent szereplőkkel.


A képen balról jobbra: Varga Richárd, a Veszprém–Balaton 2023 EKF kulturális projektmenedzsere, Halmay Gábor önkormányzati képviselő, Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, költő, Fabacsovics Lili író, dramaturg, Szelle Dávid színész, Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, rendezője és Greksza Kincső, a színház sajtósa

Fabacsovics Lili, aki már szerepelt a Karaffa című drámapályázatunkon, és az ugyanilyen című darabját be is mutattuk ebben az évadban, két darabot is írt nekünk – folytatta a színigazgató. – A Királynék városának társszerzői Süle Zsolt és Z. Kovács Gábor. A darabnak már megvolt az előbemutatója, a Red Show-t pedig az inotai kultúrházban tervezzük először a közönség elé vinni november 7-én.

– A Karaffa után két nagyon inspiráló ötlettel keresett meg engem Vándorfi László – mondta a veszprémi kötődésű szerző, a Lovassy egykori diákja. – Az egyik az volt, hogy állítsunk emléket a magyar királynéknak, és vonjunk párhuzamot az ő és a mai nők élete között. A másik, hogy találjunk ki egy történetet, amely A tanú és a Csinibaba korában játszódik, és amelynek a helyszíne a kor hangulatát őrző inotai kultúrház.

Krimi és rockfantázia

A lepkegyűjtő című krimi a Pannon Várszínház következő évadának negyedik bemutatója.

– Az előadást Lenchés Márton rendezi, Kárpáti Barbara és jómagam játsszuk a két szerepet – vette át a szót Szelle Dávid. – John Fowles darabja az első modern pszichothriller. Az előadást nézve tanúi lehetünk annak, hogy hogyan lesz valakiből sorozatgyilkos.

Az ötödik bemutató az Omega – Égi vándor című rockfantázia, amelyet 2011-ben már bemutatott a színház. A darabot Vándorfi László írta, és a legnépszerűbb Omega-dalok csendülnek föl benne. A 2024. június 14-ei bemutatót a 2020-ban elhunyt Benkő László emlékére tűzi ismét műsorra a színház.

Az évad végén a következő évad egyik előadásának előbemutatóját is megtartják. Ősbemutató lesz ez is, hisz annyira friss a darab, hogy még le sem fordították magyar nyelvre.

Peter Quilter Bestseller című komédiája egy háromszereplős darab, amelyben a színészek összesen 11 karaktert játszanak – ennyit árult el Szelle Dávid.

A vezető képen jelenet a Királynék városából, Kovács Ágnes Magdolna és Pap Lívia. Fotó: Pannon Várszínház

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago