Categories: Kultúra

PANNON VÁRSZÍNHÁZ – Függöny fel!

Kezdődhet az előadás, függöny fel! Ezzel a felszólítással, a Janika című darab utolsó mondatával indította Vándorfi László a Pannon Várszínház évadnyitó társulati ülését – alig három héttel az évadzáró után.

Az igazgató több jó hírrel is szolgált indításként:

– A színház közönsége az elmúlt évadban 217 előadást láthatott, nyáron plusz 42-t. A színháznak most, szeptember közepén már több bérletese van, mint az előző évad egészében volt. Bevételeink döntő része a jegyeladásokból és a tao-ból származik. Retro-bérletünket, amely az inotai színházterembe érvényes, már 720-an vásárolták meg, ami azt jelenti, hogy mind az öt bérletes előadásunkat kétszer visszük Inotára a főleg várpalotai és székesfehérvári nézőknek. Még egyszer szeretném megemlíteni, hogy 2017-ben a Pannon Várszínház társulata elnyerte a megyei Prima díjat, amire nagyon büszkék vagyunk, ahogyan arra is, hogy a táncfesztivál és a retro-színház része az Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázatnak

Vándorfi László elmondta még: biztatónak tartja, hogy Fekete Péter kulturális államtitkár a minapi tatabányai országos színházi évadnyitón bejelentette, ő az egységes kultúrát képviseli a „kultúrharc” közepette. Ezután ismertette a 2018/2019-es színházi évad programját, amelyről már egy korábbi sajtótájékoztató kapcsán itt írtunk.

Egyetlen év se teljen el anélkül, hogy minden gyerek igazi színházi élményben részesüljön! – folytatta. – Ehhez pedagógusok, önkormányzati képviselők segítségét kértük és kapjuk. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal közös akcióink is folytatódik. Ennek idei jelszava: Védd magad okosan! Második évada következik a Főpróba-bérletünknek. Ezekre az előadásokra hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő embereket és az őket gondozókat hívjuk meg, olyanokat, akik egyébként nehezen vagy sosem jutnának el színházba.

Az igazgató köszönetet mondott a Pannon Várszínház közönségének, az intézmény szponzorainak, valamint a kultúra egyéb képviselőinek a támogatásért, és sikeres évadkezdést kívánt a Veszprémi Petőfi Színháznak, illetve a Kabóca Bábszínháznak.

Néhány számot mondanék – kezdte Mészáros Zoltán, az Európa Kulturális Fővárosa 2023- pályázat művészeti tanácsának elnöke. – 29 múzeum, 58 könyvtár, 13 színház, 4 színházi fesztivál, 9 nemzetközi kortárs művészeti fesztivál, 7 zeneiskola, 9 zenei fesztivál, 12 egyetem és főiskola. Litvánia második legnagyobb városa, a 300 ezer lakosú Kaunasz büszkélkedhet ezekkel az adatokkal. Kaunasz 2022-ben lesz Európa kulturális fővárosa. Azt a nemzetközi térfelet, ahová Veszprém be akar lépni, inkább ezek a számok jellemzik, de több mint tíz, 10 ezer lakosúnál kisebb település is volt már kulturális főváros. Mint ahogy köztudott, mi a balatoni régióval együtt adtuk be a pályázatunkat. December 10-én látogatja meg a várost a nemzetközi zsűri, 12-én és 13-án prezentálja a három döntős, Veszprém, Debrecen és Győr a pályázatát, a bizottság pedig december 14-én hirdet győztest. Erősebb jövőképet, erőt, segítséget nyújtunk a kulturális intézményeknek, ezért indultunk el ezen a pályázaton.

Nem tudom, Veszprémen kívül van-e még az országban olyan város, ahol a családsegítő szolgálat vezetőjét meghívják egy színházi évadnyitó társulati ülésre – vette át a szót Horváthné Kecskés Diána, a Veszprémi Családsegítő Szolgálat vezetője. – Vándorfi Lászlónak volt arra szeme és füle, hogy egy bizonyos réteg nem jut színházi élményhez. Köszönöm neki és a társulatnak, hogy gondoltak a hajléktalanokra, idősekre, fogyatékkal élőkre, rászoruló családokra!

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago