Categories: Közélet

PÁNIK – Megelőzhető, de mit tegyünk, ha nem sikerül?

Az én kutyám nem fél a petárdáktól. Régen a szirénától se félt. Aztán egyszer elhúzott mellettünk egy vijjogó mentőautó. Azóta minden alkalommal pánikol és teli torokból vonyít, ha szirénahangot hall. Meg harangzúgást, meg telefoncsörgést.

Szóval nem gondolom, hogy ha eddig nem zavarta a petárdák durrogása, akkor idén se fog fejvesztve világgá futni rémületében. Felelős vagyok érte és szeretem őt, ezért vigyázni fogok rá. Mint kutyás a kutyástól, fogadj el tőlem – az egyszerűség kedvéért így tegeződve – néhány jó tanácsot! Ha cicád van, akkor is.

Egyes számú szabály: ne hidd, hogy a kutyád nem fog bepánikolni a petárdák hangjától! Akkor se, ha eddig közömbösen viselkedett. Ne cipeld magaddal – ha kell, ha nem – az utcára a legzajosabb napokon, sétálni pórázon vidd, és semmiképp se hagyd kint az udvaron! Ha megrémül, nincs az az akadály, amin át ne törne. Akár a kétméteres kerítést is képesek ijedtükben átugrani, hogy utána kilométereken át rohanjanak bele a vakvilágba. Néhány napot tölthessen a lakásban akkor is, ha „kinti” kutya, és legalább szilveszter éjszakáján maradj mellette, vagy gondoskodj a felügyeletéről! Gyereket se hagyunk otthon egyedül, ne tedd meg vele sem!

Második számú szabály: legyen a kutyán nyakörv, rajta egy kis bilétán a neve és a telefonszámod! Chipje ugye van? Beregisztrálva, ahogy kell. Ha nincs, még egy okkal több, hogy ne hagyd szabadon, ne vállalj kockázatot! Chip nélkül nehezen fog visszajutni hozzád. Ja, és kezdd az új évet a mulasztásod pótlásával!

Harmadik számú szabály: ha fél a kutyád a petárdadurrogástól, teremts neki nyugodt körülményeket! Egy kuckót a lakásban, ahol elbújhat (sok kutyus a fürdőszobában érzi ilyenkor biztonságban magát), vagy vess be finom falatokat, új játékot, zenét, ami a külvilág hangjait elnyomja. Segíthet a speciális nyugtató is, ezt a veszprémi állatkórházban 30-án este hat óráig még beszerezheted.

Ha mégis megtörténne a baj, mint ahogyan minden évben megtörténik több száz halálra rémült jószággal, csak a szerencsében, a segítőkész emberekben és az önkéntes állatmentőkben bízhatsz. De a szilveszter mindenhol szilveszter, a menhelyeken pedig telt ház van, nincs hova tenniük a befogott állatokat. A tiédet se várja üres kennel, hiába van olyan szerencséd, hogy megtalálja valaki. Segíteni leginkább abban tudnak, hogy a közösségi oldalukon megosztják a keresést. Szóval legyen fénykép is a kutyusodról, amit – ha veszprémi vagy – az Állatvédő Egyesület Veszprém, a Vackoló Állatvédő Egyesület vagy az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány Facebook oldalán célszerű közzétenni.

Ha rémülten kóborló kutyával találkozol az elkövetkező napokban, gondolj a sajátodra és segíts! Fogd meg, ha szelíd, kérj segítséget, ha zavarodott és támad vagy menekül. Kéznél az okostelefonod? Csinálj róla legalább egy fotót, küldd el a fenti szervezeteknek, írd le pontosan, mikor és hol láttad! Próbálj chipet olvastatni, Veszprémben a Budapesti úti MOL kútnál (a Honda szerviz felőli oldalon) a nap huszonnégy órájában van rá lehetőség.

Befogtál egy szilveszteri menekülőt, de nincs autód, vagy ha van, akkor se tudod, hova vidd, mit kezdjél a riadt négylábúval? Idén hatodik alkalommal szerveződött meg a Facebookon a szilveszteri állatmentő ügyelet.

December 31. és január 5. között felhívhatod őket telefonon (70 501 7142), vagy rákereshetsz az oldalukon a több mint kétszáz önkéntes adatbázisára. Ők a keresésben, a chipolvasásban, a fuvarozásban, az ideiglenes elhelyezésben és a hazajuttatásban is segíteni tudnak.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago