EKF

ÓVÁROS TÉR – Egy régi meg egy új 120 millióból

Szusibár, közösségépítés, az Óváros tér felvirágoztatása… Az országos sajtóban nemrég nagy port felvert EKF-támogatások politikai színezetűnek vélt háttere… Az ügyről hírt adtunk mi is. Tisztázandó kérdések sora merült föl, amelyekkel a VEB 2023 Zrt.-hez fordultunk. A válaszlevél hamar megérkezett.

Az EKF 2023 Utcakép Fejlesztési Programjának egyik célja, hogy újból élettel töltse meg az egykor nyüzsgő belvárosi utcákat, tereket. Váljon a belváros ismét vonzóvá az itt élők és az ide látogatók számára, és ne csak az EKF cím viselésének évében, hanem azon túl is. Ennek jegyében kapott támogatást korábban és működik sikeresen többek között a Pekedli szatócsbolt, a Wine&Vinyl borbár, a KUNSZT! galéria és kávézó, a Papírkutya kultúrbisztró. A program az idei évben is folytatódik, így további helyek nyitása várható” – írják bevezetésképpen.

Háromból kettő

Éppen két ilyen – pontosabban három – új hely apropóján került a sajtófigyelem fókuszába Szalay Zsolt neve, felemlegetve a fiatal veszprémi vállalkozó fidelitasos múltját és NER-es kapcsolatait. A VEB 2023 tavalyi nyertes pályázóinak listáján szerepel a Lohonyay étterem újranyitása is, 40 millió forint megítélt támogatással. Nyertese az Óváros Bisztró Kft., amelynek cégjegyzésre jogosult képviselője Szalay Zsolt. Ennek megvalósításától azonban a kft. visszalépett, így végül két pályázat maradt, ami hozzá köthető. Az egyik a hangzatos „Közösségi tér létrehozása az óváros szívében!” projektcímet viseli, programfejlesztés és közösségépítés tematikával. A nyertes Óváros Bisztró Kft. erre 69 millió 380 ezer 610 forint támogatást kapott. Rákérdeztünk, helyileg hol és tartalmában mit értsünk a tematika alatt.

Étterem mint közösségi tér

A pályázók kiemelt célként határozták meg, hogy a leendő vendéglátóhely ne pusztán egy étterem legyen, hanem szervesen illeszkedjen az Óváros tér korábbi funkciójához. (…) A tér legkedveltebb közösségi tere az Óváros tér 26-os épület földszintje, az ún. SÖRHÁZ volt, amely az 1810-es évektől folyamatosan találkozási helyként működött. Itt gyűltek össze a céhes iparosok, később a tisztviselők és katonatisztek, akik villásreggelizhettek, ebédelhettek vagy vacsorázhattak itt. Ezt a színes gasztronómiai felhozatalt és közösségi funkciót szeretnénk újra visszaállítani a hamarosan megnyíló vendéglátóhely segítségével. – olvasható a válaszban.

Tehát egy vendéglátóhely – mint alább kiderül – (újra)nyitásáról van szó, amelynek a profiljáról és közösségépítő tematikájáról nincs bővebb információnk.

Az Óváros tér 26. alatt utoljára a 2020 augusztusában megnyílt Kedvencem Wok & Bár működött, majd tavaly váratlanul bezárt. Társtulajdonosa a vehir.hu híradása szerint Szalay Zsolt volt.

A cikkből kiderül, hogy kedvezményes hitelfelvétellel az egykor sörfőzdének is helyet adó épületet teljesen felújították. Berendezték a konyhát, a vendégteret, kialakítottak egy különleges atmoszférájú teraszt. Nem tudjuk, mi vezetett végül a bezáráshoz, de az biztos, hogy most közel 70 millió forintos pályázati támogatással nyitnak vendéglátóhelyet ugyanott, azt közösségi térként aposztrofálva. A „keleti vonal” ugyanakkor egy két házszámmal távolabbi, új vendéglátó egységbe költözött egy másik nyertes pályázat eredményeként.

Nem 66,4, csak 50 millió

Ez utóbbira a Saiko Sushi és Bár Kft. adott be támogatási kérelmet, ahol cégjegyzésre jogosultként ugyancsak Szalay Zsolt neve szerepel. A japán étterem tavaly év végén meg is nyílt az Óváros tér 24. szám alatt. A VEB 2023 korábban elérhető listája szerint a projektre a 66 millió 400 ezer forint támogatást nyert el a cég, de ezt most helyesbítette a támogató: „A Saiko Sushi és Bár Kft., az Utcakép Fejlesztési Program szabályainak megfelelően 50 000 000 forint támogatást kapott (korábban tévesen az igényelt, és nem a megítélt támogatás került a közzétett adatok közé, ezt azóta javítottuk).”

Az Óváros tér 24. földszintjén tavaly decemberben nyílt meg a japán étterem

Megkérdeztük azt is, milyen szempontokat vettek figyelembe a pályázat elbírálásánál és a támogatási összeg megítélésénél. A válasz így szól: „A helyszínre tervezett vendéglátó egység kialakítása a korábban más funkcióval működő helyiség átalakításával érhető el, amely nagyban növeli a beruházandó összeget és az üzemeltetői kockázatot is. A város étteremkínálatában való egyedi szerepe, az étterem vélelmezett minősége, valamint az üzlet méretei együttesen tették indokolttá a megítélt támogatás mértékét, mely támogatás reményeink szerint hozzájárul az Óváros élettel való megtöltéséhez. A támogatás megítélése óta a Saiko no Sushi sikeres indulást tudhat a háta mögött és bízunk benne, hogy a jövőben is aktív részese lesz nem csak a belváros gasztronómiai felhozatalának, hanem közösségi életének is.”

De mi lesz az EKF után?

Összefoglalva: Két önállóan pályázó kft. – amelyeket cégjegyzésre jogosultként Szalay Zsolt neve fűz egybe – közel 120 millió forintos EKF-támogatással nyitott meg egy új, és nyit újra egy tavaly bezárt éttermet az Óváros téren, ahol másik kettő és a közelben egy harmadik már régóta működik. Van erre a városban fizetőképes kereslet? Vagy csak az EKF-programév megnövekedett turistaforgalma fogja őket életben tartani? És utána mi lesz?

Ezek a dilemmák élénken foglalkoztatják a közvéleményt, hiszen a nyertesek listájából kiderül, hogy összességében milliárdokra rúg a támogatási keret. Óhatatlanul felmerül a kérdés, milyen garancia van a VEB 2023 Zrt. által támogatott pályázatok megvalósulására és hogyan ellenőrzik a pénzek elköltését? Mennyi időre szól az üzemeltetési kötelezettség, és van-e visszafizetési előírás nem-teljesülés esetén?

Cikkünk továbbolvasását csak azoknak ajánljuk, akiket nem untat a köznyelvre nehezen lefordítható jogi fogalmak sokasága.

Szigorú szabályok szerint

A két fenti pályázattal kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy azokra a pályázati felhívásban és a vonatkozó jogszabályokban előírtak érvényesek. Az előírt fenntartási időszak kereken három naptári év. A pályázó a támogatási összeg visszafizetési terhe mellett vállalja, hogy ez idő alatt a projekttervnek megfelelően működik, továbbá az Utcakép Fejlesztési Program keretében támogatott tevékenységét, szolgáltatásait fenntartja.

De mi történik a három év lejárta után, ha befuccsol az üzlet? Szabadon adható-vehető az EKF-támogatással létrehozott beruházás és a megvásárolt eszközök? A VEB 2023 szabályzata szerint további tíz, illetve három éven belül erre csak a támogató jóváhagyásával kerülhet sor.

Az összeg felhasználásáról szóló pénzügyi elszámolást és szakmai beszámolót a VEB 2023 Zrt.-hez kell benyújtani. A létrehozott vagyont az ezek elfogadásától számított tíz, a támogatásból vásárolt eszközöket pedig három évig kizárólag a támogató jóváhagyásával és döntése alapján lehet elidegeníteni, megterhelni, bérbe vagy más szereplő használatába adni a foglalkoztatási, szolgáltatási és egyéb kötelezettségek egyidejű átruházásával. A támogatottnak mindvégig fenntartási és állagmegóvási kötelezettsége van.

Valamennyi projekt esetén érvényes a folyamatos pénzügyi és szakmai beszámoltatás. A megvalósítás folyamatát időszaki, a lezárultát pedig záró beszámolókkal kell összegezni. Amennyiben a támogatott elképzelés nem teljesül, esetleg jogosulatlan igénybevétel vagy nem rendeltetésszerű felhasználás történik, a támogatást vissza kell fizetni. Ez a folyósított támogatás fel nem használt hányadára is érvényes.

Vezető képünkön: A Kedvencem Wok & Bár helyén közel 70 millióból új étterem nyílik, az emeleten a VEB 2023 bérel irodákat. Fotók: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago