Categories: Közélet

ÖREGEK – Őszi napsütésben, szótlanul

Ma, az idősek világnapján, legalább ma nézzünk körül a környezetünkben, nézzünk szembe önmagunkkal, gondoljunk az öregjeinkre, érintsük meg fonnyadt, fáradt testüket, nézzünk a szemükbe és csak figyeljünk, hiszen önmagunkat is látjuk.

Igenis kegyetlenek vagyunk, szenvtelenek, érzéketlenek, legszívesebben elfordítjuk a fejünket az idősek nyomorától. Nézzünk hát rájuk, kérdezzük meg, mire van szükségük és megtudhatjuk, hogy mennyire kevéske az igényük. Napsugárra, halk szóra, érintésre vágynak. És sokan ezt a keveset sem kapják meg tőlünk.

Minden ember annyira fáradt, öreg és elesett, amilyenné egy társadalom teszi, amelynek ideológiai és gyakorlati álláspontjai meghatározói az emberi létnek. Különösen vonatkozik az öregekre, akik csaknem olyannyira kiszolgáltatottak, mint a gyermekek.

Az öregség tabu. Nem akarjuk elfogadni, hogy mindannyian idősek leszünk, hogy az öregség bennünket is utolér, miközben a farizeus társadalmi környezet arról kíván meggyőzni bennünket, hogy időseinkben ne önmagunkat lássuk. Nem igaz, hogy az öregség szép, pedig bizonyosan vannak örömei. Hol az a határ, ameddig azt mondhatjuk, hogy fejlődtünk, voltak kilátásaink, reményeink, terveink, és hol kezdődik az öregkori tengődés? Ez az a határ, amelyet a társdalom szab meg számunkra. Néha kegyetlenül, néha még kegyetlenebbül.

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago