Categories: Kultúra

OLVASÓLÁMPA – Dragomán György lesz a vendég

Dragomán György József Attila-díjas íróval Kilián László szerkesztő beszélget a Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palotában (Vár u. 29.) február 6-án, csütörtökön 18 órától.

A Művészetek Háza Veszprém immár ötödik évadját rendezi meg az Olvasólámpa irodalmi programsorozatnak, amelyben közvetlenül magának az irodalmi műnek jut a főszerep. Ez már magában is kuriózum, minthogy a lehető legkevesebb dialógus, beszélgetés jellemzi a programokat. A meghívott szerző a közönséggel abban az értelemben kerül kapcsolatba, hogy művét, műveit, művének egyes részleteit maga a szerző olvassa fel. Az irodalmi rendezvényen ekként közvetlenül maga a mű hathat!

Kiindulópontunk az, hogy a szerző tudhat legtöbbet az adott versről, kisprózáról, regényről, ezért a közönség megértését éppen azzal segíti, ahogyan felolvassa a szöveget, értelmezőn hangsúlyoz, tart szünetet, alkalmazza a dinamikai elemeket.

Tapasztalatunk, hogy folyamatos felolvasással – még a legjobb dramatikai felépítéssel – sem lehet a hallgatóság figyelmét megtartani, ezért nyilván rövidke beszélgetésekkel, vetítésekkel, zenével lazítjuk ugyan az adott programot, mégis az esemény időtartamának legalább nyolcvan százalékát a mű szerző által közvetített befogadása tölti ki.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago