Életmód · 2021.06.15.

Ökológia: Műanyag hulladékban fuldokló óceánok

Ha így folytatódik a környezetszennyezés, 30 év múlva több műanyaghulladék lesz a vizekben, mint hal. A tengeri és óceáni hulladékok több mint 70 százalékát az egyszer használatos műanyag eszközök teszik ki. A szárazföldről kerülnek az óceánba, többnyire Afrikai és Ázsiai tengerekbe torkolló folyóiból. A leginkább felelős országok Kína, India, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Srí Lanka, ahol a környezetvédelemi előírások nincsenek azon a szinten, hogy szabályozzák a hulladékot. 

óceáni hulladék, Ökológia: Műanyag hulladékban fuldokló óceánok
fotó: youtube

A folyamatos nagymértékű szennyezés miatt hatalmas szemétszigetek jöttek létre. Jelenleg öt vízen lebegő gigantikus szeméthalomról tudunk, közülük a legnagyobb Amerika nyugati partjaitól nem messze úszkál, méretét mintegy 15 millió négyzetkilométerre becsülik. A szemétszigetek az UV hatására folyamatosan lebomlanak és káros anyagokkal mérgezik az óceánok élővilágának hormonháztartását, a lebomlott vegyszerek bekerülnek a táplálékláncba, majd ez által az emberek szervezetébe is. Arról nem is szólva mennyi állat pusztul el azért, mert tápláléknak véli a műanyagot.

óceáni hulladék, Ökológia: Műanyag hulladékban fuldokló óceánok
fotó: Profimédia

Térképeken alig látható eldugottabb szigetek közelében is ugyanúgy feltorlódik a műanyag hulladék, mint nagyobb országok partjain. Az Ausztráliához tartozó Kókusz-szigeten ahol a kutatók arra jutottak, hogy a szeméthegyeknek csak egy része látható a többi már rég a felszín alá temetődött. Hasonló a helyzet a Csendes-óceáni Henderson-szigeteken és környékükön is.


óceáni hulladék, Ökológia: Műanyag hulladékban fuldokló óceánok
fotó: commons.wikimedia.org

A körkörös gazdaság gondolata egyáltalán nem új, hiszen a természetben mindenütt ez az elv érvényesül. Az anyagok állandó körforgásban vannak, semmi sem vész el, újra felhasználódik vagy átalakul, így a szemét, mint fogalom nem is létezik. Az EU-ban egy átlag polgár évente 15 tonna anyagot használ fel és 4,5 tonna hulladékot termel.  

Az egyszeri fogyasztásra épülő gazdasági modell környezetszennyező és pazarló, ezért az Európai Unió szorgalmazza a körkörös gazdaságra való átállást. Törvények születnek, melyek korlátozzák az egyszerhasználatos eszközöket és előnyben részesítik az újrahasznosíthatókat. Ezek rendkívül fontos lépések azonban ez nem elegendőek. A cél eléréséhez meg kellene tisztítani Afrika és Ázsia szennyező folyóit, meg persze környezetvédelmi intézkedéseket hozni az érintett országokban is. 

Július 1-jétől Magyarországon is tilos lesz forgalomba hozni az egyszerhasználatos műanyag, illetve oxidatív úton lebomló műanyag termékeket.

Fotó:Rich Horner

Képek forrása: George Steinmetz and Paulo de Oliveira

[fbcomments]