Gazdaság

NYOMTASS TE IS! – Elkezdődtek a megszorítások

A választások előtt soha nem látott pénzosztogatásba kezdett a Fidesz azért, hogy győzzön, így aztán kiürült a kassza. Ráadásul a pénzbőség jelentősen hozzájárult az infláció növekedéséhez, a brutális áremelkedéshez. Orbán nem hajlandó megállapodni az Európai Unióval, ezért onnan sem jön pénz. Így hát elkezdődtek a hazai megszorítások – írja a Nyomtass te is!

A Fidesz soha nem fogja a megszorítások szót használni, de mégis erről van szó. Első lépésként bejelentették, hogy különadókat vetnek ki az úgynevezett extraprofitot, vagyis kirívóan sok nyereséget termelő multicégekre, például bankokra, repülőtársaságokra, energetikai cégekre, kereskedelmi láncokra. Ezek a vállalatok persze majd áthárítják ránk, vevőkre a megnövekedett adóterheiket, vagyis emelni fogják az árakat. Az egyik légitársaság már be is jelentette ezt. Vagyis tovább nőnek az árak, ez is csak inflációt fogja gerjeszteni. A Fidesz-kormány egyébként már korábban is kivetett ilyen adókat, amelyek költségeit akkor is a fogyasztókra hárították tovább a vállalkozások.

A legnagyobb extraprofitot elérő haveri cégekre persze ezúttal sem vonatkozik a rendelkezés. Nem fog fizetni különadót például sem Orbán barátja, Mészáros Lőrinc, aki újra a leggazdagabb magyar lett, sem Orbán veje, Tiborcz István, aki egy év alatt megtízszerezte a nyereségét.

Ebből az adófajtából 800 milliárdot akar beszedni az állam, 1200 milliárdot pedig a beruházások, nagy építkezések leállításából. Ez utóbbi lassítja a gazdasági növekedést, és munkahelyek elvesztésével jár. És ezek csak az első lépések. Már bejelentették, hogy hozzá akarnak nyúlni a legkedvezőbb adófajták egyikéhez, a katához. Ez 430 ezer céget érintene, a munkavállalók 12-13 százalékát.

A Nyomtass te is! legfrissebb számának további témái:

– Még mindig Mészáros Lőrinc a leggazdagabb

– Túl sok a veszélyes vegyszer a gyümölcsökben

– Több bérért küzdenek a tanárok

– Megtízszerezte nyereségét Tiborcz István cége

– Totál veszteséges volt a Vadászati Világkiállítás

– Kell-e félni a majomhimlőtől?

Olvassa, nyomtassa, terjessze a valódi híreket! A Nyomtass te is! friss lapszáma innen tölthető le.

A Wizz Air máris bejelentette az áremelést. Fotó: 123rf.com

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago