Categories: Közélet

NYOLCAS ÚT – Talán a nyilvánosság segíthet rajtunk

Levelet kaptunk a Kalmár tér elkeseredett lakóitól a nyolcas út bővítésével kapcsolatban. Miután a levélírók a terület önkormányzati képviselőjétől várják a válaszokat, továbbítottuk a levelet Kovács Áron képviselőnek. Válaszát változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Szerkesztőség!

A levelünkhöz mellékelt fotók Veszprémben a Kalmár tér 10., 12., 14., 16. szám alatti társasházak erkélyeiről készültek! Itt még idilli a táj, egészséges, több mint 20 éves fák, buja zöld növényzet látható. Ez a hosszú évek alatt a lakók által létrehozott és gondozott zöldövezet megvédett minket a közelben húzódó 8. számú főútvonal zajától, bűzétől. Reggelente madárcsicsergésre ébredtünk, az ablakon üde, friss levegő áradt be!

2020. június végén azonban váratlan fordulat történt. Ismeretlen munkások különböző színű karókat vertek le, a fáinkat piros festékkel jelölték meg! Több mint 18 fát számoltunk meg! Éreztük, itt valami ármány készül! Semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk arról, mi fog történni! Azonnal megkerestük Kovács Áront, a terület illetékes önkormányzati képviselőjét. Személyesen eljött, megszemlélte a terepet, megállapította, hogy nagyon szép, de sajnos itt már nincs mit tenni. Eldöntött tény, hogy itt körforgalom fog épülni, a 8. számú főútvonal új nyomvonala az erkélyeink előtt lesz megépítve. A fákat kivágják, de ne aggódjunk, kapunk egy szép zajvédőfalat!

Elkeseredésünkben megpróbáltuk elérni, hogy hívjanak össze lakossági fórumot, kértük, tájékoztassák a lakótelepen élőket. Hiszen egy ekkora beruházás komoly változásokat jelent az életünkben, és nagyon sok embert érint! Írtunk a megyei napilap szerkesztőségének, többen is írtunk Porga Gyula polgármesternek, sorozatosan ostromoltuk Kovács Áron képviselőt. Volt aki személyesen, volt aki írásban próbálta elérni, hogy létrejöjjön egy lakossági fórum. Szerettünk volna legalább egy látványtervet látni, megkérdezni a kivitelezőtől, miért csak ilyen brutális természetkárosítás árán lehet ezt a beruházást megvalósítani?
Válasz semmire nem kaptunk. Állítólag volt valami bejárás az egyik lakó részvételével, de azért ez nem nevezhető korrekt széleskörű tájékoztatásnak. Arra sincs válasz, hogy ki kárpótolja az érintett lakókat a lakásaik jelentős értékvesztése miatt. Mert köztudottan más az értéke egy zöldövezeti lakásnak és más egy olyannak, amely előtt kamionok dübörögnek, és az ablakaik egy nagy „berlini” falra néznek. Arról nem is beszélve, hogy milyen szerkezeti károk keletkezhetnek a lakásokban az építkezés és az azt követő fokozott járműforgalom miatt. Szóval jelenleg itt tartunk, a dózerek már megjelentek. Tehetetlennek érezzük magunkat, mert úgy néz ki, hogy ezt a tervet erővel lenyomják a torkunkon. Utolsó reményünk, hogy talán a nyilvánosság segíthet rajtunk.

Tisztelettel: a veszprémi Kalmár tér elkeseredett lakói.

Miután a levélírók a terület önkormányzati képviselőjétől várják a válaszokat, továbbítottuk a levelet Kovács Áron képviselőnek. Válaszát változtatás nélkül közöljük:

A beruházást a NIF Zrt. megbízásából a Strabag Kft. végzi, kiemelt állami beruházásként, mintegy 25 mrd forint hazai forrásból. Lakossági fórum megtartására a témában nekik van lehetőségük. Ennek összehívására az év elején a COVID-19 járvány miatt nem volt mód. A beruházó ebben az időszakban egy elektronikus anyagot állított össze, melyet a sajtó útján tett közzé, illetve e-mail címet adott meg, melyen az érdeklődők kérdéseket tudtak feltenni.
Én, mint a városrész megválasztott önkormányzati képviselője a személyes kapcsolattartás korlátozása miatt létrehoztam egy Facebook-csoportot, melyen keresztül közvetítettem a lakók és a beruházó, illetve a kivitelező között, mindemellett telefonon is elérhető voltam bárki számára. Minden kérdést és észrevételt eljuttattam az illetékesekhez, majd az azokra adott válaszokkal informáltam a lakókat. Most, a korlátozások enyhítésével a Kalmár tériek kérésének megfelelően lehetőség lesz lakossági fórum megtartására is, amely augusztus 10-én, 17:00-kor kerül megrendezésre a Cholnoky Jenő Általános Iskolában.

(Az alábbi képeket a Kalmár téren lakók készítették)

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago