Gazdaság

Nők a bérszakadék peremén

A nők átlagosan több órányi fizetés nélküli munkát végeznek mint a férfiak (gyermekgondozás vagy házimunka). Ez kevesebb időt hagy fizetett munkára: a 2020-as adatok szerint a nők csaknem egyharmada (30%) dolgozik részmunkaidőben, míg a férfiaknak csupán 8%-a. Ha pedig a fizetetlen és a fizetett munkát is figyelembe vesszük, a nők több órát dolgoznak hetente, mint a férfiak.

Karunkat mellkasunkon összefonva föltehetnénk lábunkat az asztalra, és várhatnánk az új évet. Már vagy egy hete. Ugyanis a nők Magyarországon átlagosan óránként 17,2%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál. A bérszakadék peremén nem érnek rá gondolkodni, számolni sem, mi tettük meg helyettük.

Eszerint ingyen dolgoznak a nők novemberben és decemberben a munkahelyeken. De az ünnepi készülődések kapcsán otthon is sokszorozott feladatokat kell megoldaniuk. Uniós mérések szerint 13 százalékkal. Ez egy évben több mint kéthavi bérkülönbség. Mindez annak ellenére is így van, hogy az Európai Unió minden tagországában törvény született az egyenlő munkáért egyenlő bért elve alapján.

Van egy rosszabb hír is: a nemek közötti bérszakadék éveink számával egyre növekszik. 2020-ban az EU-ban ez 28 százalék. Kezdetben, amikor mindkét nem a munkaerőpiacra lép, a különbség még nem jelentős. Csakhogy kutatások igazolják, a nők pályájuk elején eleve nem mernek annyi fizetést kérni, mint a férfiak. A nőkbe hagyományosan elültetett patriarchális társadalomkép még a leghíresebb amerikai egyetemen diplomázókat is fogva tartja.

Legalábbis ezt bizonyították tavalyelőtti vizsgálatukban a Harvard, a Princeton és a Chicagói Egyetem kutatói. Egyértelműen kiderült, hogy a pályakezdők tartanak attól, ha jó érdekérvényesítőnek tűnnek, rájuk sütik a törtető jelzőt. Félnek attól, hogy jelentős hátránnyal indulnak a társadalmi elvárásoknak jobban megfelelő nőkkel szemben.

Az indulási mínusz 30 év körül erősödik fel igazán. Az idő tájt a nők félbehagyják karrierjüket gyermekszülés miatt, jórészt rájuk hárul az idősek ápolása is.

Európa itt két részre szakad: keleten és délen a nők naponta két-három órával többet dolgoznak fizetett és nem fizetett munkában, mint a férfiak, míg az északi és nyugati országokban mára elhanyagolható ez a különbség. Sokuk viszont eleve olyan pályát, illetve munkát választ, amelyről azt hiszi, kevesebb konfliktus árán hangolhatja össze családi kötelezettségeivel.

A nemek közötti teljes bérszakadék 30 százaléka magyarázható azzal, hogy a nők túlreprezentáltak az alacsony fizetésű ágazatokban: a gondozásban, a kereskedelemben, az oktatásban. Érdekes viszont, hogy a tudományos, a technológiai és a mérnöki szektorban számuk növekedett. 2020-ban a munkaerő 41 százalékát ők alkották. Az adatok szerint közülük kerül ki az egyedülállók több mint a fele.

Ha tovább haladunk az időben és a ranglétrán, jól látszik az újabb szakadék: vezetőposztokon egyetlen országban sem érik el a kinevezettek felét (34%), fizetésük arányaiban is a legkevesebb. Ha a különböző foglalkozások közötti különbségeket nézzük, akkor a női vezetők vannak a legnagyobb hátrányban: 2018-ban, irányító pozícióban lévő férfi társaiknál egyharmaddal volt kevesebb az óránkénti díjazásuk.

Fotó: mamafiets.blogspot

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago