Közélet

Népszavazás – Voksoljon érvénytelenül!

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság Magyarország országjáró körútjának veszprémi állomásán arról próbálta meggyőzni az embereket, hogy voksoljanak érvénytelenül az országgyűlési választással egy időben tartandó népszavazáson.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója és Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője több önkéntessel érkezett Veszprémbe. A munkájukat helyi önkéntesek is segítették.

Az emberek egy része teljesen megcsömörlött a propagandától

– Ezen a héten 15 helyen standoltunk, és sok helyen plakátokat helyeztünk ki – nyilatkozta portálunknak Vig Dávid. – Civil szervezetekként azért kampányolunk, hogy az emberek az úgynevezett gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos népszavazáson mind a négy kérdésre szavazzanak érvénytelenül, azaz az igen és a nem válaszokat is ikszeljék be. A standunk előtt elhaladók közül a velünk ellenséges emberek ideológiai alapon ellenségesek. Azt vágják a fejünkhöz, hogy nem vagyunk magyarok. Ám azok, akik tájékozódtak arról, mi ez a népszavazás, elmondják nekünk: érvénytelenül fognak szavazni erre a hülyeségre. Az emberek egy része teljesen megcsömörlött a propagandától. Sokan odajönnek hozzánk fiatalok és idősek is. Egy háromgyermekes pár közölte velünk, hogy mindenképpen érvénytelenül fognak szavazni, mert olyan országban szeretnék fölnevelni a gyerekeiket, amelyben az ország vezetői valódi kérdésekkel foglalkoznak.

Vig Dávid szerint jól látni, hogy minél kisebb egy település, annál többen gondolják azt a szórólapozó fiatalokról, hogy szabotázs, amit tesznek. Az Amnesty és a Háttér készített egy felmérést is, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a fiatalok, a középkorúak, a nagyvárosokban élők és az iskolázottak fognak nemmel szavazni ezen a népszavazáson.

– A gyermekvédelemben dolgozók, a tanárok, a családsegítők beszélnek nekünk arról, mennyire rossz irányba befolyásolja a munkájukat ez a népszavazás – folytatta az igazgató. – Keszthelyen egy harminc éve tanárként dolgozó tanár mesélte nekünk, hogy három évtizede tartó munkája során soha nem hallott azokról a témákról, amelyekről most a kormány kérdezi az embereket. Egy másik tanár, aki 13 éve tanít, szintén azt mondta nekünk, hogy egy percig sem volt szó a gyerekek szexuális neveléséről az iskolában, pedig nagy szükség lenne rá. A szexualitás és a nemiség eddig is tabu volt az iskolában.

Veszprémi vélemények a népszavazásról

Megkérdeztük a civil szervezetek standjai előtt elhaladókat, hallottak-e a népszavazásról és mi a véleményük róla? Íme a válaszok:

– Biztos, hogy a Fideszre fogok szavazni, mert nagyon sok mindent tett az emberekért. A baloldal azt akarja, hogy háború legyen. Fontos, hogy a Fidesz megvédje az országot. Azt pedig majd eldöntöm, hogy a népszavazáson miként fogok szavazni – mondta egy asszony, akinek 12 unokája van.

– Most hallok először erről a népszavazásról – jelentette ki egy úr, és már haladt is tovább, nem várta meg, hogy az önkéntesek elmondják neki, miről van szó.

– Ez az egész egy nagy hülyeség! Senki nem akarja megműttetni a gyerekét! Természetesen érvénytelenül fogok szavazni – mondta egy negyvenes férfi.

– Én úgyis a Fidesz ellen szavazok. Az ismeretségi körömben mindenki a Fidesz ellen szavaz – hangsúlyozta egy nyugdíjas hölgy, nem figyelve a népszavazással kapcsolatos magyarázatra.

– Kommunista mocskok vagytok! A buzikkal vagytok? – süvítette gyűlölettel teli egy idősebb úr meg sem hallva a megjegyzésünket: de hiszen a két húszéves lány, akikre ráüvöltött, még meg sem született, amikor véget ért Magyarországon a kommunizmus.

– Hallottam a gyermekvédelmi törvényről – így egy mosolygós hatvanas férfi. – Sokat olvasok az interneten, külföldi híreket is, svédül, németül. A svédek szemétládák: Magyarország és a magyar kormány ellen beszélnek. Most megyek a bíróságra, mert kitoltak ott velem. A bíróságok nem függetlenek – teszi hozzá. Amikor felhívjuk a figyelmét arra, hogy a bírák többsége is a Fidesz szekerét tolja, csak legyint: a bíróságokat a szabadkőművesek irányítják.

– No, hogy állunk? Győzni fogunk? – lép a standhoz egy bajszos ötvenes. – Egyértelmű, hogy mind a négy válaszhoz két ikszet kell írni!

Történetek az elfogadásról és a szeretetről

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság Magyarország egy honlapot is elindított a népszavazási kampányával egy időben. A honlapon minden információ elolvasható az április 3-ai népszavazással kapcsolatban. Több olyan videó is helyet kapott rajta, amelyben szülők, barátok beszélnek az elfogadásról és a szeretetről.

A vezető képen Vig Dávid szórólapozik. Fotók: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago