Categories: Közélet

NÉMEDI-ÜGY – Nincs itt semmi látnivaló?

Porga Gyula polgármester nem kezdeményez vizsgálatot, Némedi Lajos alpolgármester pedig visszautasít minden korrupciós vádat abban az ügyben, amelyben az ő előterjesztésére – kifogásolható okkal – engedett el több millió forintos kötbért a város annak a cégnek, amelyik éppen az ő házát újította fel. Az érveik azonban gyenge lábakon állnak.

Az alpolgármester a városházán reagált a Katanics Sándor és Hartmann Ferenc önkormányzati, valamint Kész Zoltán országgyűlési képviselő múlt heti közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Ezen a három ellenzéki politikus finoman szólva is aggályosnak nevezte a történteket. (Részletek itt.)

Némedi szerint a polgármester levélben cáfolta a „vélelmezéseket”, az elhangzott állítások a kötbér elengedéséről és az ő szerepéről valótlanok. Úgymond Katanics Sándor nem először próbál feddhetetlen veszprémieket lejáratni, most az ő személyén keresztül egy építési vállalkozót igyekezett korrupcióval besározni.

Emlékeztetett, a gazdasági bizottság 2011. októberében egyhangúlag hozott döntést a Min-Tech Kft.-vel kötött szerződés módosításról, amelynek megalapozottságáról nem merült fel kétely. Némedi Lajos hangsúlyozta, elutasítja a politikai vagdalkozásokat, és felszólítja mindhárom ellenzéki képviselőt, kérjenek bocsánatot és kezdjenek el dolgozni a választópolgárok érdekében. A felvetéseket alaptalan politikai támadásnak minősítette, fontolóra veszi az esetleges jogi lépéseket is.

Kérdésünkre, miért nem jelezte érintettségét a döntéshozatalkor, hiszen a kérdéses cég akkor épp a házának a felújításán is dolgozott, azt válaszolta, erre nem volt szükség, mert „mindössze” az adott napirendi pont előterjesztőjeként szerepelt. Kifejtette, hogy álláspontja sem jogilag, sem etikailag nem kifogásolható, úgymond „ilyen alapon nem mehetne bevásárolni a CBA-ba, mert hátha neki olcsóbban adják a sót, a lisztet vagy a kenyeret”. (A párhuzam persze kicsit sántít, mert a boltban a saját pénzét költi el az ember, a bizottság pedig a közpénz fölött rendelkezett). Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta, sem a rendőrség, sem az ügyészség nem hallgatta ki semmilyen ügyben.

No, de kanyarodjunk vissza Porga Gyula levelére, amelyet Katanics Sándorhoz intézett és amelyben közli, nem kezdeményez vizsgálatot az ügyben.

A kérdéses projekt megvalósult, de jókora késéssel, ami 5–10 millió forintos kötbér-kötelezettséget jelentett (volna) a kivitelezőnek, amit azonban kívülálló okokra hivatkozva elengedtek. Porga szerint késett a rendezési terv módosítása, így a vállalt kivitelezés természetszerűen csúszott. A polgármester és az alpolgármester érvei gyenge lábakon állnak: a szerkesztőségünk birtokába jutott előterjesztések és jegyzőkönyvek szerint a szerződéskötés tervmódosítás után történt. Porga és Katanics nyílt levelekbe foglalt vitája is a kérdéses dátumok körül bonyolódik, teljesen értelmetlenül, hiszen ezekről önkormányzati dokumentumok tanúskodnak. A gazdasági bizottság 2010. június 17-én hagyta jóvá a Min-Tech Kft.-vel kötendő adásvételi szerződést, a rendezési terv módosításáról egy héttel később, azaz június 24-én döntött a közgyűlés.

(Tény az is, hogy a szerződést 2010. július 20-án írták alá, ezt támasztja alá a gazdasági bizottság júliusi üléséről készült jegyzőkönyv is. Ekkor már egy hónappal vagyunk a rendezési terv módosítása után. A kötbért a következő év októberében elengedték el, és aligha magyarázható, miért nem szólt az alpolgármester a döntést hozó bizottságnak, hogy éppen annak a cégnek készülnek elengedni több millió forintos kötbért, amelyikkel ő magánemberként is szerződésben áll a háza felújítása kapcsán.)

Drahos Nikolett

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago