Categories: Közélet

NÉMEDI-ÜGY – Beszólt az ügyészség: nem évült el!

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség arról a határozatáról tájékoztatta a város önkormányzatát és Katanics Sándor feljelentőt, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekményében hatályon kívül helyezi a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi határozatát és elrendeli a nyomozás folytatását.

Adva van egy igen régi ügy, amelyre mégsem került pont, annak ellenére, hogy a városvezetés már-már megnyugodni látszott, mert decemberben úgy tűnt, Némedi Lajos alpolgármester ügye elévült.

Az (igen régi) ügy

A városvezetés, 2010-ben egyéves határidővel adott megbízást a Min-Tech Kft.-nek egy önkormányzati ingatlant felújításával kapcsolatosan. A cég nem teljesített határidőre, a napi 30 ezer forintos kötbért nem fizette meg, majd 2011-ben – különféle körülményekre hivatkozván – Némedi alpolgármester javaslatára az önkormányzat tulajdonosi bizottsága elengedte a cég adósságát. Az ügyben Katanics Sándor DK-s képviselő feljelentése nyomán indult eljárás, amelyre végül a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságának tavaly decemberben csaknem sikerült pontot tennie: jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetése „látszott megvalósulni” – állt a határozatban, mely bűncselekmény elévülési ideje 5 év, és ami 2016. október 20-án letelt. Így az eljáró hatóság tavaly november 6-án a nyomozás megszüntetéséről hozott határozatot.

Csendesen elévülget

Bár Porga Gyula polgármesternek lett volna lehetősége az észszerű határokon belül feltárni az évek óta húzódó gumicsont-történet részleteit a testület és a közvélemény előtt, ő inkább epés megjegyzéseket tett és nem egyszer közölte, „folyamatban levő ügyről nincsenek információi”.

Már hogyne lettek volna. Csakhogy rosszak voltak a tanácsadói. Tavaly december végén sem jártak el körültekintően, amikor belekukkantottak az ügyiratokba, és megnyugtatták a polgármestert, hogy Katanics feljelentgetése miatt nincs miért aggódnia.

Tény viszont, hogy a Min-Tech Kft. ekkor a kötbérből keletkezett mintegy 10 millió forinttal már lógott az önkormányzatnak. Miközben a városvezetés az elmúlt években az elévülésre várakozott a „Némedi-ügy” tucatnyi sajtótájékoztató, testületi ülés, ellenzéki kérdés, interpelláció témája volt, nemcsak helyi szinten, hanem a parlamentben is. Hol Némedi, hol pedig a helyi Fidesz írt közleményeket, vitázott a sajtóval vagy éppen Kész Zoltánnal. Végül a városvezetés megnyugtató eredményre jutott, ugyanis jogász szakembereik megerősítették: nyugi, az ügy igenis elévült.

Katanics Sándor
Némedi Lajos
Porga Gyula

Messze jutott a babaszellentés bűze

Ennek örömére Némedi Lajos alpolgármester határozottan kijelentette, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el, amit Katanics Sándor csinál „az körülbelül annyit ér, mint babaszellentés a gázpiacon”. Nagy derültséget keltve Porga Gyula is szellemeskedett egyet mondván, külön munkacsoportot kellene létrehoznia a hivatalban, ha Katanics Sándor minden sikertelen feljelentésével foglalkoznának. Némedi pedig sajtóközleményt tett közzé, miszerint a helyi baloldali, liberális ellenzék régóta lejárató kampányt folytat ellene és felhívta „minden médiaszolgáltató, írott és elektronikus sajtó, médiatartalom-szolgáltató figyelmét arra, hogy amennyiben a fenti, valótlan tartalmú, személyem lejáratására irányuló cikk tartalmát részben vagy egészben átveszik, illetve közlik, abban az esetben valamennyi polgári jogi és büntetőjogi eszközt fel fogok használni…”.

– A polgármester eddigi tevékenységemet leszólva közölte, nem tesz panaszt a nyomozó hatóságnál a sértett, azaz az önkormányzat képviseletében, mert Polgármesteri Hivatal jogászai megvizsgálván a tényeket, ezt nem tartották indokoltnak. Felszólított, hogy mondjak legalább egy ügyet, amikor sikerrel fordultam panasszal a hatóságok valamelyikéhez, például az ügyészséghez. Hát most mondtam – szögezi le a képviselő, aki szerint eljött az ideje Porga lemondásának.

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago