Kultúra

Múzeum – Újjávarázsolt terek, új programok

Az Egry József 140 kiállítás zárásának beharangozója kapcsán ismertette a tavalyi év mérlegét Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. Jót tett a múzeumnak az EKF: a programsorozat idejére, 2023 nyarára teljes épületét felújították. A pincétől a tetőig korszerűsítették majd százéves épületét, hogy méltó helyen rendezhessenek bemutatókat.

A múzeum rendezvényei közül az Egry-kiállítás kapta a legnagyobb figyelmet, 18 ezren nézték meg a Balaton festőjének alkotásait, ami kétszerese bármely eddigi időszaki kiállításnak. A hozzákapcsolódó rendezvények – az élményfestés, a kézműves foglalkozások, a játszóházak, a kincskeresés, a tematikus tárlatvezetések, művészetterápia – egyaránt népszerűek voltak. A külső helyszíneken levő kiállítások szintén vonzották az érdeklődőket, majd 40 ezren jártak a kiállítótereken.

Mindeközben a múzeumban tovább folytatták a tudományos kutatásokat. A vármegye területén zajló kutatásokban együttműködtek a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesülettel a Kinizsi-kutatásban. A Magyar Nemzeti Múzeummal és a pécsi Janus Pannonius Múzeummal közösen jelentős római kori sírépítmény feltárásába kapcsolódtak be. Restaurátoruk szaktudásával segítette a honvédség és a Magyar Roncskutató Egyesület, valamint a Hadtörténeti Múzeum repülőgéproncs-kiemelését, fontos részleteket konzerválva a helyszínen. 

A sajtótájékoztatón a fenntartó nevében Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy méltó körülményeket teremtettek, a látogatókat izgalmas terekbe várják az intézmény dolgozói.

A hónap utolsó napján, február 29-én nyíló állandó kiállítás új fejezetet nyit a múzeum életében. Noha továbbra is a tudományos kutatást és a gyűjteményi feldolgozást helyezik a középpontba, de a kinyomozott történeteket online felületeiken és előadásokon megosztják az érdeklődőkkel. Négy vendégkiállítás és három saját időszaki kiállítás szervezését jelentette be az igazgató asszony.

Sipos Anna, az Egry József 140 kiállítás kurátora bejelentette, hogy február 17–18-i hétvégéjén különleges programmal zárják a kiállítást. Páros tárlatvezetésükön Winkler Nóra művészeti újságíró és Topor Tünde művészettörténész arra keresik a választ, mivel lehet összefüggésben, milyen szellemi irányzatokkal vagy épp belső késztetésekkel egy ennyire egységes életmű létrejötte.

Fotó: Veszprém-kukac

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago