Categories: Közélet

MOZAIK KARÁCSONY – Nyolc nagymama és nyolc nagypapa

Csengének nyolc nagymamája és nyolc nagypapája van – közölte unokám azzal a különös mosolyával, amelyről pontosan tudtam, hogy olyasmi következik, ami nagyon foglalkoztatja.

Amikor unokám még óvodás volt, határozottan leszögezte, milyen jó az óvodástársának. Lelkes magyarázatából kiderült, Csengének két anyukája és két apukája van, de ez nem sok, Elődnek három anyukája, viszont nagymamája nincs, csak kettő, a többiek fölmentek az égbe. Csenge szerencséje, hogy mindennap máshol jön neki a Jézuska. Az anyukája pontosan beosztotta, hogy a nyolc-nyolc nagymama és nagypapa mikor gyújthatja meg a csillagszórókat a karácsonyfán. Csenge mind a nyolc nagymamához szeretett hozzábújni, és mind a nyolc nagypapával imádott legózni, ők pedig arra a néhány órára ismét igazinak érezték az ünnepet, boldogok voltak, hogy nem kellett lemondaniuk az unokázás jelentette örömről.

Unokám régen még egyszerűnek látta a világot. Tetszett neki az úgynevezett mozaik család – persze ő nem használta ezt a szakkifejezést. Környezetében érzékelte, hogy egyre többen igyekeznek megtartani az eredeti kötelék, majd a második, esetleg a harmadik család érzelmi töltését, és a nagyobb ünnepeket együtt töltik a jelenlegi és a régi családtagok.

Ma – tizenévesen – már látja, sok helyütt bizony hiányoznak a valódi érzelmek. A görcsös akarást megérzik a gyerekek, az ilyen szituációkban bizonytalanná válnak, úgy látják, gyakran valamelyik szülőnek fájdalmas, ha ők a másikhoz, illetve „régi” nagyszüleikhez is ragaszkodnak. Sokszor még lelkiismeret-furdalásuk is van, ha a másik szülővel és annak felmenőivel jól érzik magukat. Szívük szerint ma is egyszerre bújnának oda mindkét ősükhöz.

A mai gyerekek számára ezek a kibővült családi kapcsolatok mégis normálisak. Jó lenne, ha az érintettek képesek lennének fölülemelkedni sérelmeiken, ha hagynák, hogy természetesen élhessék meg érzelmeiket.

Unokám ma már nem irigyli Csengét, amiért kis barátnője annyi helyen kap ajándékot.

dallos zsuzsa

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago