Közélet

Mikroműanyagok a Balatonban

Először igazolták mikroműanyagok jelenlétét a Balatonban, amelyek ökológiai hatásait is vizsgálta az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft közös kutatásában.

Az utóbbi években egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a mikroműanyag szennyezések. A nemzetközi kutatások elsősorban a tengerekre fókuszálnak, így a mikroműanyagok édesvizekben való előfordulásáról eddig kevesebb tudományos publikáció született. A mikroműanyagok akut és krónikus hatásokat okozhatnak az élő szervezetekben, továbbá felületükön képesek hidrofób (vízben kevéssé oldódó), emberi eredetű szennyezéseket is megkötni (ilyenek például a különböző gyógyszermaradványok). Így erősíthetik ezek toxikus hatását, és elősegíthetik feldúsulásukat is az élő szervezetekben.

A kutatás elsőként igazolta, hogy a különböző típusú mikroműanyagok 50–100 µm-es tartományban jelen vannak a tó medencéiben. A nagy vízibolha (Daphnia magna) vizsgálatával azt is megerősítették, hogy a mikroműanyagok önmagukban és egyéb, a környezetben ugyancsak mérhető emberi eredetű kémiai szennyezőkkel (pl. gyógyszermaradványok) közösen is élettani hatásokkal bírnak a gerinctelen élőlényekben. A vizsgálat eredményeiről szóló tanulmányt a Science of the Total Environment című rangos nemzetközi szaklapban publikálták a kutatók.

A kutatásról részletesebben ezen a linken lehet olvasni.

A képen a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet mintavételi hajója a Balatonon. Fotó: BLKI

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago