Közélet

New York Times – Orbán illiberális modellje

Az uniós vezetők mára nagyrészt egyetértenek abban, hogy Orbán Viktor és Magyarország veszélyt jelent az emberi jogok és a jogállamiság alapértékeit valló EU számára. A New York Times cikke sorra veszi, mi vezetett az illiberális modell kiteljesedéséhez Magyarországon.

A szerző többek között a következő okokat jelöli meg több volt és jelenlegi uniós tisztviselővel folytatott beszélgetését követően:

(Az alábbiakban a New York Times-ban megjelent írás összefoglalóját közöljük. Az eredeti cikkben az itt olvashatóknál több okot sorol fel a szerző.)

  • Az országok vezetőit tömörítő Európai Bizottságban nem volt szokás korábban konfrontálódni.
  • Angela Merkel politikai szövetségesként tekintett Orbánra, ami állandóan semlegesítette az ellene felhozott panaszokat. Az volt az elve, hogy bár problémás, de tartsuk bent a családban.
  • Hiba volt, hogy az Európai Tanács hallgatott, amikor Magyarországon az EU alapértékeivel szembemenő alkotmányt készültek elfogadni, mondván: nem a tagállamokra tartozik, és úgymond majd talán később az Európai Bizottság vagy az Európai Bíróság foglalkozik vele.
  • Orbánék hatályba helyezték az új alkotmányt, az új média-törvényt, szétcincálták a bírósági rendszert. Leváltották a Legfelsőbb Bíróság elnökét, és egy prominens Fidesz-tag feleségének vezetésével létrehoztak egy, a bíróságokat felügyelő hivatalt (OBH). A Fidesz javára változtatták meg a választási törvényt.
  • Külső tényezőként játszott szerepet a 2015-ben megindult migrációs hullám. Ebben Orbán határozottan menekültellenes álláspontot foglalt el, és szövetségest talált Jarosław Kaczyński személyében. Ez végül nem csak itthon hozott neki további népszerűség-emelkedést, hanem Németországban, Ausztriában és más közép-európai országokban is támogatókra talált menekültkérdésben, ami tovább erősítette őt.
  • Az EU-nak alig vannak eszközei a rossz útra térő államok ellen. Az egyetlen, 7-es cikk szerinti eljárás is csak a szavazati jog felfüggesztését helyezi kilátásba, de kizárólag a tagállamok teljes konszenzusa mellett léptethető életbe. Miközben Lengyelország és Magyarország egymást fogja védeni az eljárásban.
  • A másik eszköz, a kötelezettségszegési eljárás lassú és bonyolult, ráadásul José Manuel Barroso alatt a 2004-es bővülést követően az Európai Bizottság csökkentette ezen eljárások számát.

A cikk írója megjegyzi: kíváncsi, hogy az alapértékek betartását a kifizetések feltételeként megszabó szabályozás – ami a politikai „büntetés” mellett pénzügyi szankciót is hoz majd – milyen változást hoz az illiberális magyar és lengyel politikában.

A vezető képen Orbán és Erdogan. Illeberális barátok egymás közt. Fotó: KAYHAN OZER/Anadolu Agency

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago