Közélet

MI VAN? – Párducok és konteósok a határban

Mi van? című rovatunk begyűjti a közéletben észlelhető ökörségeket, furcsaságokat. Gyorsan elolvasható, „amíg a lágytojás megfő, vagy amíg a hívott szám nem jelentkezik” – ahogy Örkény mondaná. „Rossz közérzet, zaklatott idegállapot nem akadály. Olvashatják ülve, állva, de akár járkálás közben is.”

Már egy hete csak a kiskunhalasi fekete párducra gondolok, amit valaki kutyának hitt, de az éber rendőrök figyelmezették a népeket, hogy nagy ívben kerüljék a veszedelmes vadat. A feszült hangulatot feloldotta a hír, hogy mégis annak lett igaza, akinek a rendőrökénél rosszabb volt a képzelőereje. Milyen kár, hiszen legutóbb 1909-ben, az etiópiai Addisz-Abebában fotóztak fekete leopárdot. Vagy az is macska volt?

Azt is olvastam, hogy a nem akarásnak nyögés lett a vége. Magyarország meggondolta magát, és visszaáll a közös uniós Pfizer-vakcina beszerzésébe. Orbán Viktor szerint „a politika nem egy értelmiségi foglalkozás”. Hm, erről jut eszembe egy kollégám mondása, miszerint a pénzkereséshez nem kell ész. Vagyis ahhoz sem.

Valahogyan ide tartozik egy minapi fotó, amely arról tanúskodik, hogy a karácsony előtti jótékonykodási kommunikációs kényszer kormányunkat is letarolta. („Helló, röfi!”). A kormányfő kutyakaját zsákolt az ürömi állatmenhelyen. Ovádi Péter képviselőnk segített neki.

No comment. Észak-Koreában a hatóságok az előző diktátor, Kim Dzsongil halálának 10. évfordulója miatt 11 napra betiltották a nevetést és a szórakozást. Mifelénk ezen jót tudunk röhögni.

Sírni meg azon, hogy brit Don Quijote-konteósok mostanában adótornyokra támadnak, mert szerintük az 5G terjeszti a koronavírust. Kvantummedálok, negatív ionos karkötők és energiapajzsos szemmaszkok árasztották el az 5G-elleneseket kiszolgáló piacot. A holland sugárvédelmi hatóság pedig figyelmeztet: nem a tornyok, hanem a „védőeszközök” veszélyesek. 5G-ügyben sok a félreértés.

Félreértés az is, hogy a 2022-es végzősök is megkapják a diplomájukat nyelvvizsga nélkül, hála a jövő év nyaráig meghosszabbított veszélyhelyzetnek. Igaz, hogy tovább hosszabbodik a 2021 tavasza után lejárt okmányok érvényessége, de csak azok vehetik át a diplomájukat nyelvvizsga nélkül, akik 2021 augusztusáig végeztek az egyetemen.

Viszont ha – mondjuk – november 4. után lejárt a gépkocsim forgalmi engedélye, akkor jövő év június 30-ig vígan kocsikázhatok vele. Ennek meg mi köze a járványhoz?

Már megint azonosítatlan repülő tárgyakat figyeltek meg a Dél-kínai-tenger felett, 11 887 méteres magasságban – írja az IFL Science. A pilóta szerint „látszólag” alakzatban repültek, kilenc fényes pont három rendezett sorban halad a felvételen. Ufff, egy UFÓ.

Munkahelyi baleset-e, ha home office-ban megbotlasz a pokrócban, vagy leesel a lépcsőn? Elesett az ágya és a számítógépe között egy férfi, és per lett belőle. Sajtóhírek szerint a német szövetségi szociális bíróság hozott döntést az ügyben. Az indoklás szerint a lépcső megmászása kizárólag a munkakezdés miatt történt a munkáltató érdekében, vagyis ingázás. Fizet a munkaadó. Helyes.

„Én a Fidesz vagyok”! ismertette határozottan meghökkentő álláspontját Navracsics Tibor kormánybiztos, akivel a hvg.hu terjedelmes nagyinterjút készített.

Hogy mi van?

A képen Orbán Viktor és Ovádi Péter állateledelt pakolnak. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago