Közélet

MI VAN? – Fény az alagútban?

Új rovattal jelentkezünk. A MI VAN? összegyűjti a hülyeségeket, amikkel traktálnak bennünket. Előnye, hogy időt spórol vele az ember. Gyorsan elolvasható, „amíg a lágytojás megfő, vagy amíg a hívott szám nem jelentkezik” – ahogy Örkény mondaná. „Rossz közérzet, zaklatott idegállapot nem akadály. Olvashatják ülve, állva, de akár járkálás közben is.”

Szijjártó Péter kitett magáért. Elintézte: lehet utazni a Seychelle-szigetekre.

– A Seychelle-szigeteken keddtől kezdve elfogadják a magyar védettségi igazolványt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter diadalittasan a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Nagy kő esett le a szívemről. Ott ült az egész rokonság a számítógép előtt, és szurkoltunk neki, hogy sikerüljön. Már csak erre vágytunk. Ilyenkor már nem lehet megállni. Ott dolgozik az emberben, hogy: gyerünk, gyerünk a Seychelle-szigetekre, kerül, amibe kerül! Futja a 13. havi nyugdíjból meg a megemelt közmunkadíjból! Ja, vagy nem?

Digitális Alagút tervezésére és kivitelezésére írt ki közbeszerzési pályázatot Veszprém város önkormányzata. Így, nagy kezdőbetűkkel. Atyaúristen! Lehet ezt még fokozni: a digitális élményközpont kistestvéreként. Lézerprojektoros immerzív vetítést képzeltek el az egykori vidámpark kisvasútjának alagútjában. Mi van, invazív? Azt még értem. De, immerzív! Egyesek már látják a fényt az alagútban (is). Kísértet járja be Európát. Miért jut eszembe a szocializmus szellemvasútja a Tanúból?

Egy francia újságíró szembesítette Orbán Viktor miniszterelnököt a Pegasus-üggyel. A francia sajtó is kérdezhetett Emmanuel Macron elnök látogatása és a V4-es találkozó alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A Le Monde újságírója megragadta a lehetőséget, hogy a Pegasus-ügyről érdeklődjön Orbántól. Rákérdezett arra is, mi a magyarázata, hogy a kémszoftvert Áder János köztársasági elnök testőreinek a telefonjain is megtalálták. Bár a francia kollégának válaszolt a miniszterelnök, de nem volt benne köszönet.

– A magyar titkosszolgálatok a jogszabályok szerint működnek – mondta.

És a magyar jogszabályok ugyan mi szerint működnek? Ezt már el se tudom képzelni.

Szép új világ?! Rákay Philip fideszes megmondóember kigúnyolta Fekete-Győr András Facebook-posztját, amelyben a Momentum volt elnöke a mellkasára kötött háromhetes gyermekével látható. A kommentek hatására azonban Rákay törölte az undormányt. Még annyit sem fűzött hozzá magyarázatul, hogy kis félreértés történt, vagy ilyesmi. Egy kommentelő ezt írta a fideszes megmondóembernek: „Sajnálom, hogy sosem ölelt meg az apád. Valószínűleg azért változtattad meg a neved is, amit ő adott neked. Én sokszor megölelem a gyermekem, régen én is felkötöttem magamra. Remélem ő az apaképet majd nem felnőtt korában, korrupt politikusokban keresi, anyagi támogatás ellenében!” Na, Isten óvja a szép magyar hazát!

Hol van az igazság és az objektivitás? Kettős mércével mérnek a külföldről finanszírozott civil szervezetek, az NGO-k (non-governmental organization) és a baloldali oknyomozó újságírók, akik korrupciót próbálnak feltárni Magyarországon. Ezt állapította meg egy friss tanulmányában a Századvég. Hogy is van a mondás? Más szemében a szálkát, a sajátjukban a gerendát sem veszik észre. No, de ezt én speciel a Századvégnek üzenem. Tudom, szerintük fordítva jobban hangzana. Így dolgoznak. Szétnéznek kicsit a maguk háza táján, és rávetítik a másik oldalra, amit látnak. Hogy mi ez? Felmérés? Tanulmány? Kommunikáció? Nem, csak vetítés.

A képen a Seychelle-szigeteki idill. Már semmi akadálya annak, hogy odatazzunk…

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago