Közélet

MEGTAKARÍTÁS – Összemotyóznak a szakiskolák

Van abban valami jelképes, hogy épp halottak napjától motyózik össze két veszprémi középiskola. Nyilván nem jószántukból. A megtakarítás jegyében, a fűtési szezon végéig kell kibírniuk az egyelőre elképzelhetetlen zsúfoltságot a tanároknak és a diákoknak.

Dühösek mindkét veszprémi középiskola (Jendrassik-Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum) polgárai. A költözés miatt a tanárok és a diákok egyaránt indulatosak, holott lehetne vidáman, kreatívan kezelni a helyzetet. Amiképp a november másodika sem feltétlenül sírós, bánatos. Ha a szakképzési centrum bevonta volna a diákokat az előkészítésbe, ha számított volna ötleteikre, ha díjazta volna kreativitásukat, kevesebb indulattal messzebb jutottak volna.

Fű alatt intézték

Már az egész város, sőt a megye beszélte, hogy a Közgáz átköltözik a Jendrába, de a főnökök még maszatoltak. A diákok már telefonjaikon kölcsönösen egymást fenyegették, mi lesz, ha csak a lábukat beteszik a közös épületbe, amikor még semmilyen konkrét információt nem kaptak. 

A hír a Kréta rendszeren írásban futott az addigra már igencsak felpaprikázott szülőkhöz. November 2-ától együtt kell tanulnia a kétszer annyi diáknak, akiket kétszer annyi tanár tanít a takarékosság jegyében. A döntés háttere, hogy központi utasítás alapján negyedével kell csökkentenie a centrum energiaszámláját.

Két műszakos kérdésözön

Egyrészt az iskolaépület lezárása jelentős megtakarítás, ám a másik oldalon kérdések halmaza: ha két műszakos lesz az oktatás, délután háromkor már világítani kell. Késő estig fűteni dupla költség. Az iskola honlapja szerint hétkor csöngetnek a nulladik órára, 15.15-kor van vége a nyolcadiknak. Fél négykor kezdődhet a délutáni műszak? Vagy eltörlik a kiscsoportos oktatást a nyelvórákon? Esetleg nem lesz fakultáció, ami az emelt szintű érettségi vizsgák alapja? Hetente váltják egymást a délelőtti és a délutáni tanításban? Az edzésekkel, az érettségihez kötődő különórákkal mi lesz? A tanáriban hogy férnek majd el? Hol tárolják a munkaeszközeiket?

Mindezek megoldására van még hét tanítási nap, utána hosszú hétvége központi szünettel és már itt is november 2. 

Szülők, tanárok nem keltenek feszültséget…

Ezek a jól nevelt és praktikus kérdések, amelyeket szegény pedagógusoknak tesznek fel a szülők. Ők továbbítják az igazgatóknak, akik viszont óva intenek mindenkit a feszültségkeltéstől, az ellenállástól. Merthogy az rossz fényt vet az iskolára, és különben sincs semmi értelme, a költözést már eldöntötték.

A döntéshozók szakmai alkalmatlanságát nem tudjuk megítélni, taktikai érzékét viszont igen. Egy olyan őszön, amikor a tanárok, szülők, diákok hetente szerveznek tiltakozásokat, szolidaritási akciókat, akkor a velük való mindenféle előzetes egyeztetés nélkül hoznak döntéseket több száz diák sorsáról? A kormány kedvenc intézményeiről, a duális képzés bástyáiról?

Fotó: Aleksandar Jovanovic

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago