Categories: Közélet

MEGKÉRDEZTÜK – Kit tartanak menőnek a fiatalok?

Nap mint nap hallani, hogy a „mai fiatalok” züllött, nemtörődöm népség, akikkel valami nagy baj van. Mégis, az alább olvasható vélemények megmutatják, hogy vannak még egészséges gondolkodású fiatalok, akik az őszinte, tisztességes, törekvő emberekre néznek fel. Ők azok, akik a jövőt képviselik.

Megkérdeztük az úgynevezett Z generáció néhány tagját, hogy szerintük ki a menő, milyen tulajdonságok tesznek valakit menővé.

Ha valakire azt mondod, hogy menő, akkor az a személy olyan, amilyen igazából te akarsz lenni. Meg ugye a menők nagyszájú, merész emberek, néha kicsit az erkölccsel is szembe mennek. És ez minden emberben ott van, lázadni akar legbelül mindenki. Ezért néznek föl a menőkre – vélekedik Patrik, egy 18 éves gimnazista fiú.

Fotó: Narconon Garáb

Az a menő, aki népszerű, karakteres, jó a kisugárzása, úgymond megveszi az emberek figyelmét, amint megjelenik – mondta Szandra, egy 19 éves, számviteli tagozaton tanuló lány.

Ám nem minden a népszerűség és merészség. Egy 18 éves győri diáklány, Lilla szerint a külsőségek is fontosak. Szerinte menő az, aki mindenhol alkalomhoz illően stílusos, akár márkás ruhában jelenik meg. Végül hozzá tette: menő az is, aki tudja mire képes, és kihozza magából a legtöbbet, aki tud érvényesülni.

Hasonlóan vélekedett egy 19 éves gimnazista fiú, Bence is, aki szerint nem feltétlen a drága, márkás ruhás és sportkocsis emberek a menők, mint ahogy a filmekben látjuk:

Egy menő embernek először meg kell ismernie önmagát és pozitív énképpel kell rendelkeznie, hogy meglegyen a kellő önbizalma, karaktere, stílusa és kiállása. Fontos, hogy az ember mindig önmagát adja. Erénye még ezen kívül a nyitottság, hiszen így könnyű népszerűségre szert tenni. Fontos az ambíció és az alázat is. Mi sem elismerésre méltóbb egy embernél, aki küzd az álmaiért és van egy jó világképe. Hiába vette meg anyuci és apuci a legújabb iPhone-t, ha nem látod, mi folyik körülötted. Persze a külső is fontos, hiszen az ember abból ítél először. Néha ezért lepjük meg magunkat néhány szép pár surranóval és jó göncökkel.

Nem menő a primitív, „lehúzó” ember, aki hajlamos az olyan embereket menőnek titulálni, akik például cigiznek, alkoholt vagy energiaitalt isznak, és ezzel még kérkednek is, mondta a 19 éves, informatika szakos diák, Zoli, és viccesen hozzá tette: 35 évesen majd a patológián is menőzhetnek ezzel. Szintén szörnyűnek tartja, amikor az ember a tehetősségével vág fel, például a drága cipőjével, ami nem más, mint nagyképűség és legkevésbé sem menőség. Arra is konkrét választ kaptunk, hogy mi a fontos: olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik építenek miket, nem rombolnak.

A további válaszokból is kiderült, hogy a fiatalok zömében egyetértenek abban, hogy a menő ember legfőbb tulajdonsága, hogy önmagát adja, küzd a céljaiért, magabiztos, ápolt és stílusos megjelenésű, őszinte és szókimondó, de egyáltalán nem a drága holmik teszik az embert, és legfőképp nem a kérkedés vagy önteltség.

Lebán Csenge

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago