Gazdaság

Magasba szöktek a veszprémi ingatlanárak

Két éve szinte senki nem gondolta volna, hogy egy nap a koronavírussal kell megküzdenie a világnak. Bár még mindig jelen van az életünkben, az ingatlanpiacon egyre kevésbé érezteti hatását a járvány. Az átmeneti áresés után újra drágulás tapasztalható. Veszprémben és környékén különösen magasba szöktek az ingatlanárak az ingatlannet.hu szerint.

Az árváltozásokat érdemes városonként is szemügyre venni, mert ez utal az egyes területek népszerűségére. Veszprém megyében tavaly az országos szinthez képest jelentősebb volt az ingatlanok drágulása, ennek elsősorban a megyeszékhelyen tapasztalt, közel 40 százalékos növekedés az oka.

Veszprém téglalakásainak átlagára 780 ezer forint/négyzetméter

A Veszprém megyei téglalakások átlagos árszintje négyzetméterenként tíz forinttal maradt el az országos átlagtól tavaly decemberben. Ugyanakkor Veszprém téglalakásainak 780 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagára kiemelkedőnek számít. Pápán például egy hasonló méretű téglaépítésű lakáshoz félmillióval olcsóbban lehet hozzájutni, mint a megyeszékhelyen.

A családi házak piacán a megyei árszint az országoshoz viszonyítva 30 százalékkal magasabb, de a városok közötti különbségek itt is érzékelhetők. A veszprémi házak átlagára eléri a négyzetméterenkénti 500 ezer forintot, míg Várpalotán, Pápán és Ajkán ennél 190–230 ezer forinttal alacsonyabbak a négyzetméterre vetített ingatlanárak.

Természetesen az ingatlanpiacon is vannak kedveltebb és kevésbé kedvelt ingatlantípusok, illetve lakóövezetek. A tavalyi slágertermék egyértelműen a családi ház volt, gyors értékesítési idővel és elenyésző alkuval. A szinte már megfizethetetlen négyzetméterárú téglaépítésű lakásokat valamivel nehezebb eladni. A panellakásoknál az elhelyezkedés és a felújítás szükségessége határozza meg az értékesítés sikerét.

Kép forrása: ingatlannet.hu

Az ingatlanpiaccal kapcsolatos hírek nagy része a fővárosra és a felkapott vidéki nagyvárosokra koncentrál, pedig a kisebb városok is szót érdemelnek. Igaz, hogy a statisztikák szerint ezeken a területeken az átlagos négyzetméterár a budapesti szintnek alig ötöde, de a tranzakciószám mérhetően emelkedik. Ebben jelentős hányadot képvisel a családi házak adásvétele. Míg az ingatlanpiacra a járványhelyzet már nincs igazán hatással, az építőiparról ez nem mondható el. A szegmensben a munkaerőhiány miatt gyakoriak a határidőcsúszások, ami költségnövekedéssel jár. Emellett az alapanyagárak emelkedése is drágítja a kivitelezést. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint 2022 első negyedévének végére 10–15 százalékos drágulás következhet be 2021 decemberéhez képest.

Kép forrása: turizmus.com

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago